Вотът ще се проведе на 11 юли

Говорителят на ЦИК Росица Матева демонстрира в ефира на „Здравей, България” как точно ще гласуваме с машина на изборите на 11 юли.

„Всеки гласуващ ще получи смарт карта, която трябва да се постави в машината със златистия чип нагоре. Картата не трябва да се пъха докрай. След това бюлетината ще се визуализира. На първата страница има 13 партии и коалиции. Вдясно се намират преференциите. За да преминем на втора страница, натискаме бутона „следващ”. Преди да завършим гласуването може да се върнем назад като натиснем бутона „преглед”. След като сме гласували, ще получим разписка, за да проверим, че изборът ни е правилен и след това я пускаме в кутията”, каза Росица Матеева.

Нова акция срещу купуването на гласове в Пловдив и Варна (ОБЗОР)

Тя обясни и какво се случва, ако токът в дадена изборна секция спре.

„Всяка машина има батерия, която може да издържи до 2 часа. Ако електричеството спре за повече време, ще има възможност да бъде предоставена нова батерия. Към всяка секция ще има техник”, поясни говорителят на ЦИК.

По думите й машините не могат да прегреят и гласуването става много бързо. Матева уточни, че картите, с които гласуваме, не бива да се дезинфекцират, за да не бъдат повредени. 

Повече гледайте във видеото.

ЦИК: В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства