Вчера беше издадено разрешение тя да бъде отстреляна

Каква ще бъде съдбата на мечката от Белица? Вчера земеделското министерство издаде разрешително за отстрел на животното, което нападна жена. Решението обаче ще влезе в сила само при определени обстоятелства - ако дивото животно не бъде разселено или при нова атака.

„Разрешителното не променя с нищо процесите. Мечката е жива и здрава и далеч в гората. Нагоре е забранено да се влиза с оръжие. Само да разбера, че някой се изкушава и отстрелва забранени видове - лично ще сезирам прокуратурата”, коментира кметът на Белица Радослав Ревански. 

Отстрелват мечката от Белица само ако нападне отново

Той е убеден, че мечката няма да се върне и да застраши живот: „В момента я прогонваме, за да няма риск”, каза още Ревански.

От момента на инцидента досега горските наблюдават района. „За момента мечката я няма на нито един фотокапан по възловите пътища. Засечена е високо, към парка”, уточни Аки Исмаилчев от Горското стопанство. 

 

 

Ревански е категоричен, че в момента бракониерите нямат място в гората. Всеки, подчерта той, който влезе с оръжие в гората, пристъпва закона.

Мечка нападна жена в Белица

Управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов посочи, че да се установи коя точно е мечката при следващо нападение е сложен казус.

„При второ нападение може само да се предполага дали извършителят е същата мечка. В региона на Белица предполагаме, че има няколко мечки. Не можем да кажем за коя точно става въпрос”, добави Иванов.

Как да се предпазим при среща с мечка гледайте във видеото.