За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание. За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. В страната тези секции са 9401. В около 2800 секции ще се гласува с бюлетини.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

В чужбина се разкриват рекорден брой секции – 784 в 68 държави. В 273 секции ще има вот с машина, а в 509 ще се гласува с бюлетина. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа тази вечер или докато пред секциите има чакащи избиратели, но не по-късно от 21.00 часа.

Няма сериозни нарушения в деня за размисъл

Няма данни за сериозни нарушения в деня за размисъл. Членове на ЦИК ще проверяват жалби и сигнали и днес. На заседания, които ще се провеждат през целия ден, ще се взимат решения дали да има наказания или не. От ЦИК ще следят изкъсо и работата на машините и ще преценяват какви действия да се предприемат, ако има проблем с тях.

Преди да влезем в изборната секция, от ЦИК ни съветват първо добре да се запознаем с партиите и преференциите. След като влезем в изборното помещение, първо трябва да дадем документ за самоличност, срещу който получаваме картата за гласуване с машината.

Проблеми с машините за гласуване на много места в страната. В 5 секции ( в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково) Централната избирателна комисия е решила още вчера да се премине към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

ПРОБЛЕМ С МАШИНИТЕ: В Полски Тръмбеш преминаха на хартиено гласуване

След проверка на технически проблеми с машините, гласуването с такива е спряно в още 7 секции -  две в 23 МИР София, две в Силистра, две в Благоевград и в Бургас. Към обяд беше преустановено гласуването с машина в още 44 секции. Така общия брой на тези, в които ще се гласува на хартия стана 56. Засега от ЦИК определят този брой като незначителен.

ГЛАСУВАНЕТО В ОТДЕЛНИТЕ ГРАДОВЕ

В района на Велико Търново вчера задържаха заподозрян за търговия с вот. Мъж от село Леденик беше задържан по подозрение за търговия с вот. В него бяха открити тефтери със списъци с имена, както и сериозна сума пари.

 

 

На изборите през април проблем в една от машините – разменени преференции за една политическа сила, наложи в секцията да се гласува само с хартия. Рано тази сутрин в централните великотърновски секции гласуването започна нормално. Затруднения с машинното гласуване имаха възрастните хора. 88-годишният Кънчо Кънчев все пак успя да упражни правото си.

Във втора секция в града малко преди обяд премина на хартиен вот, тъй като машината не е приемала никакви команди. Техник е рестартирал устройството, но това не е помогнало. Гласоподаватели е трябвало да чакат 3 часа решение на РИК.

Централната секция във великотърновския град Полски Тръмбеш е преминала на хартиено гласуване заради проблем с машината. Това потвърдиха за NOVA от РИК. С решение от снощи е взето решение да се гласува на хартия. Причината за това е, че кодът за съответсвие не е сработил още в събота. Избирателната активност е висока

Проблем с машината за гласуване е имало в град Стражица, но там техник е отстранил повредата.

Проблем от друго естество с гласуването имаше Деян Колев от Дебелец, който е в инвалидна количка. И на предишните избори, и на тези посочената секция, като достъпна, всъщност не е.

„Беше много странно да видя, че това е секцията, определена за хора с увреждания”, каза той.  

„Обадих се в РИК да им кажа, че не е достъпна, но те ми казаха, че не е техен проблем”, каза Теодора Крумова.

От РИК обясниха, че инвалидите имат право да гласуват навсякъде. Така на Деян Колев и половинката им се наложи да отидат до другата секция, която била достъпна.

 

 

В Кърджали имащите право на глас са 258 000. Те са с около 5000 по-малко, отколкото на изборите на 4 април. Секциите са 545. В едно от училищата в града изборният ден започна с лек хаос, тъй като част от членовете на част от комисиите липсваха. Чака се решение на РИК. В други училища се забави настройването на машините. Малко след 7 часа в Кърджали своя вот даде лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

В града ситуацията е спокойна. Три автобуса по редовни линии пристигнаха на автогарата в града. Една част от пристигащите пътуват безплатно, както традиционно се случва. Пътуването им се заплаща от изселнически организации.

Има повишаване на броя на пристигащите от Турция в сравнение с изборите на 4 април. Това се дължи и на туристическия сезон, както и на това, че традиционно много хора си идват през лятото. След 10 дни е и Курбан байрам.

Гласуването в Кърджали протича изключително вяло. Едва 7.5% е избирателната активност към 10 часа. Над 10 са сигналите за вмешателство във вота – членове на секционните комисии буквално са помагали на избирателите, натискайки вместо тях, сочат в сигналите.     

Три машини в областта не са тръгнали и вотът там е преминал на хартия. Токът е спрял на няколко места. Очаква се там да бъдат докарани генератори.

Някои населени места вече успяха да натрупат опит с машинното гласуване през изминалите седмици. Такъв е случаят с врачанското село Ракево, където само преди две седмици се проведоха кметски избори. На 4 април до машините са отишли едва 144 души, но на кметския вот – близо 400. 

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА: Как протича изборният ден във Велико Търново

В Област Враца секциите са 322, в 90 от тях ще се гласува само с хартия, а други 22 са подвижни.

Плажовете по Южното Черноморие са пълни с туристи. 365 000 души от Бургаска област ще могат да упражнят правото си на глас.. Очаква се напрежение в секциите, тъй като тези, които са настанени в хотели, на практика няма как да гласуват. В секциите има специално обучени хора, които да разяснят това.

Не са обаче много хората, които отидоха до избирателните секции по курортите към 12 часа. В секциите в началното училище в Царево вотът е изцяло с машина. А това предизвика и проблеми от рано сутринта. Там стъщо имаше и машини, които създават спънки.

Само хората с настоящ адрес на морето днес имат право на глас. За да стигне до секцията днес, Радослав се е погрижил за формалностите преди месец.

"От София сме, но става трудно. Собственикът на хотела ни даде бележка, че сме настанени там", обясни той.

И докато пред секциите почти няма желаещи да гласуват, избралите да плажуват са много от ранни зори. 7 771 души са променили настоящия си адрес на морето, за да гласуват днес.

ИЗБОРИ ОТ МОРЕТО: Близо 800 хиляди са променили адреса си, за да гласуват

В Бургас 363 500 избиратели имат право на глас в 739 секции. В 590 от тях гласуването ще е машинно. За първи път в историята на града секция ще има и на борда на кораб, който се намира в открито море. Две са мобилните урни, които обслужват територията на града. 51 са заявленията на хора под карантина.

„Някои от машините бяха със сметен часови таймер. В 7 часа тя показваше 6 часа и съответно съгласно правилата не може да отвори. Някои техници успяха да се справят, други не. При тях секцията отвори с час по-късно. Два проблема не можаха да бъдат разрешени нито от СИК, нито от фирмата. Машината в Карнобат въобще не успя да стартира и там вече преминаха към хартиено гласуване. Подобна е ситуацията и в една от секциите в Бургас, за там се очаква решение. В секцията в Царево липсваха хора и изборният ден също започна със закъснение”, каза председателят на РИК адвокат Михаил Хаджиянев.

В 198 секция на бургаския квартал "Лозово" ,в която по списък има 510 гласоподаватели, от сутринта не могат да стартират машината за гласуване.

„По принцип това е някакъв технически проблем, за който трябва от фирмата да дадат решение. Звъннахме на тях, казаха ми какво да направя. Направихме тестове, изключвахме, рестартирахме, но не се оправя”, каза техникът Петър Димитров

А хората в „Лозово” са гневни заради изгубеното време. Повече от два часа и половина решение на ЦИК за преминаване към гласуване с бюлетини, така както е станало в Карнобат, нямаше. Иначе друг проблем изнерви за около час гласоподаватели в няколко секции в Бургас, където машините не сработиха заради сгрешено часово време. Някои от гласоподавателите изгубиха търпение и си тръгнаха.

От РИК обясниха,че предварително не е имало начин да установят техническият проблем

„Диагностиката, която се прави в събота, показа,че проблем няма. Очевидно това е проблем в таймера, който членовете на СИК няма как да костатират. Те го констатираха в момента на откриване на изборният ден, защото машината не разрешава той да бъде открит”, обясни председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев.

Заради проблема в РИК са подадени вече няколко жалби

"Проблемът беше, че машината казва, че няма достатъчно хартия и е неизправна да работи. Съставихме протокол, обадихме се в РИК и чакахме над 2 часа решение. Решението дойде от ЦИК след 10 часа. Няма да успеят всички жители на квартала да гласуват, тъй като голяма част от тях дават вота си преди работа. Други заминаха извън града", обясни председателят на секцията Яна Стоева. Изборният ден ще бъде удължен с един час във всички 6 секции, в които е имало проблем.

 

 

В Благоевград изборният ден започна спокойно. Това са четвъртите поред избори там за тази година – парламентарни, два пъти кметски и отново парламентарни. Избирателната активност в града е малко по-висока от тази по време на изборите за градоначалник, провели се преди няколко дни.

„Има интерес, хората идват, гласуват и се справят добре. Не е толкова трудно да се гласува с машина. Дори възрастните граждани с малко помощ се справят добре. Имаме обучени хора, които дават указания от разстояние”, сподели председателят на комисия Ваня Крумова

В Благоевград преди дни няколко души бяха задържани за купуване на гласове.

За проблем с машините в Русе сигнализираха зрители на NOVA. Част от устройствата не са били включени навреме. Около 7.15 ч. стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не се били обадили, за да потвърдят старта на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техници са се отзовали в рамките на 20 минути. Там машините вече работят.

204 000 души имат право на глас в Русе. Само в 45 секции ще се гласува на хартия – това са предимно откритите секции в здравни заведения, както и петте подвижни избирателни кутии за хора с увреждания и поставени под карантина.

Изборният ден в Пловдив започна с гаф с машинното гласуване. Устройството в една от избирателните секции е блокирало. Над 20 души чакат, за да бъде отстранен проблема.

473 са избирателните секции в града под тепетата, като само в 14 от тях няма машини за гласуване. В 23 секции са монтирани по два автомата заради големия брой гласоподаватели. Според членовете на СИК гласуването на машина не затруднява хората.

Изборният ден във Видин започна нормално. Само трима членове на секционни избирателни комисии не са се явили, но те са били заменени. В една от секциите – в 51 секция, от машинно гласуване преминаха на гласуване с хартия. Машината не е започнала да работи от сутринта. Устройството в село Арчар също е отказала, към нея пътуват техници, за да опитат да я поправят.

Сийка е една от 600-те гласуващи машинно във видинското село Новоселци. Тя не знае да чете, но въпреки това реши да опита. Жената не успя да се справи с машината и да даде своя глас. Ниска избирателна активност отчитат в секцията, а причината според тях е машинното гласуване. Само за два часа своя глас бяха дали едва 5% от жителите на селото.

В съседното село Слана бара гласоподавателите са малко под 300 души и гласуват с хартиени бюлетини. Там до обяд 20 процента са упражнили своя вот.

Общо 255 са секциите в областта, в 128 от тях ще се гласува машинно. Близо 86 000 са избирателите, най-младият от тях е навършил 18 години само преди два дни. Най-възрастният избирател в областта е на 101 години.

Нормално започна и изборният ден в почти всички 302 секции в Шумен. В две от тях не са се явили част от членовете, съобщиха от РИК. 

От прокуратурата и полицията съобщиха, че работят по 11 сигнала за изборни нарушения. Само за последните дни 55 души са получили предупредителни протоколи, тъй като за тях е имало информация, че могат да повлияят на изборния процес.

Близо 300 униформени служители ще следят за спазване на реда в Шумен.

Плевенското село Буковлък неведнъж се е прочувало заради проблеми с вота и купуването на гласове. В неделната сутрин обаче в селото е повече от спокойно. И в трите секции в селото се гласува с машини. В една от тях, близо 4 часа след началото на изборния ден, бяха минали около 60 души.

От всички 395 секции в Плевенско, само в 51 се гласува на хартия. В цялата област има около 235 000 души, които могат да упражнят правото си на вот.

В две от секциите в Червен бряг имаше разлика в часа на машините. Заради това изборният ден там започна с час по-късно. Очаква се решение на ЦИК дали краят му да бъде в 20 или в 21 часа.

Репортер: Мартин Георгиев, Румяна Попова, Ивелина Драгнева, Ева Костова, Благой Цицелков, Цеца Алексова, Димитър Иванов, Антон Чавдаров, Наталия Йорданова, Благой Бекриев, Биляна Борисова, Деян Герговски

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК