Двамата актьори дадоха специално интервю за Ивелина Кунчева

Една от най-дългоочакваните премиери в рамките на 74-то издание на филмовия фестивал в Кан беше „Островът на Бергман“ на режисьорката Миа Хансен Лов.  

В главните роли влизат Тим Рот и ВИКИ КРИЙПС, превъплъщавайки се в образите на Крис и Антъни – двойка  кинаджии – режисьор и сценарист , които заминават за острова, вдъхновявал легендарния Ингмар Бергман,  за да работят по новите си проекти.     

Най-интересното от кинофестивала в Кан (ВИДЕО)

Изборът на дестинация съвсем не е случаен – през 1960 година великият режисьор се влюбва в мястото, живее там в продължение на четири десетилетия и прави шест от филмите си. Двамата посетители  разглеждат острова, в търсене на вдъхновение като постепенно потъват в особената тайнственост на приказното място, а реалност и фикция се преплитат в едно. А ето и самото интервю:  

Здравей, Тим. Здравей Вики. За мен е истинско удоволствие да се срещнем. От островът на киното - Кан представяте новия ви филм „Островът на Бергман“. Има ли нещо общо между сюжета на продукцията, който е пряко свързан със света на киното и това ,че за първи път го показвате тук?  

ВИКИ КРИЙПС: Аз съм доста впечатлена от всичко случващо се тук. Ново е за мен! Никога преди не съм идвала в Кан и не съм представяла филмите си на такъв тип фестивали, на червения килим, с толкова много фотографи, пресконференции, премиери. Давала съм интервюта, естествено, но никога не съм имала толкова публични изяви. Въпреки че всички казват – спокойно е -  аз го намирам за доста  шумно и забързано. Малко е стресиращо и мисля, че това е една от причините да се чувствам така, но явно това е да бъдеш в Кан!

Кои бяха най-стилните актриси на фестивала в Кан (ВИДЕО)

ТИМ РОТ: За мен този фестивал е по-различен, но все пак сърцето му тупти по същия начин!  Смятам ,че са свършили страхотна работа и са направили всичко възможно днес да сме тук заедно. Мисля, че това би било един много добър финал на филма ни, част от пътешествието на нашите герои. Представям си как нейната героиня в „Островът на Бергман“ се бори да създаде перфектния  сценарии на филма си и все не успява. Това е едно  истинско предизвикателство! А после идва коронавирусът.

И тя остава в безизходица, не може да направи нищо от тук насетне. Всъщност това е историята на Крис. След което се случва чудо , филмът й е приет в Кан и това е невероятно! Героинята й е на червения килим и най-сетне представя филма, който е създала и сценария, за който е работила толкова много. И така – това е перфектния край на историята! Всичко, което се случва тук в момента е част от лентата, която заснехме по странен и необичаен начин. Страхотно е, напълно в синхрон с филма, който създадохме.   

Както споменахте героите ви се занимават с кино. Всъщност доколко Крис и Антъни се олицетворяват с Тим и Вики в реалния живот?   

ВИКИ КРИЙПС: Главните герои са двама режисьори, тя има силна интуиция. Освен това е и сценарист… А той е пълна нейна противоположност. Но все пак Тим да каже за себе си. 😊  Крис е майка на едно момиче, а в действителността аз самата съм майка на две деца. Имаме доста общо помежду ни, героинята ми е много близка до мен самата, защото преди всичко аз съм обикновен човек, каквото е и тя.  

ТИМ РОТ: Да, интересно е, че те са много различни един от друг. И винаги е било така. Но продължават да работят заедно. Отношението на Антъни към снимането на филми е коренно различно. И все пак в момента, в който ги видим един до друг, това почти няма значение. Опознаваме ги по-добре може би към края на пътешествието им . Ние самите не знаем накъде отива всичко , публиката не знае, никой не знае какво ще се случи до края. Но така е по-интересно, хората в реалността сме различни както и нашите персонажи във филма.  

Звучи наистина интригуващо! Можем ли да кажем, че „Островът на Бергман“ е филм във филма?  

ВИКИ КРИЙПС: О, дори нещо много повече. Мисля, че е филм във филма във филма! А това, което правим в момента е още един филм, който се върти около сюжета на „Островът на Бергман“ 

ТИМ РОТ: Така е! Случва се на толкова много нива! 

А спомняте ли си кога за първи път се срещнахте с творчеството на Бергман. И кое ви вдъхнови най-силно за да приемете ролите и да се потопите в неговия свят? 

ВИКИ КРИЙПС: Истината е, че когато получихме предложението да участваме и двамата не бяхме кой знае колко големи почитатели на Бергман.     Но първата ми среща с него  беше когато бях много млада, мисля, че беше с филма „Persona“ – в онзи момент си казах – колко е натоварващ! Не мога да твърдя, че ми хареса, дори напротив разстрои ме. Но след време го изгледах още веднъж и осъзнах, че съм  била твърде млада, за да го разбера. Сега гледам на нещата по друг начин. Това беше първото ми впечатление от творчеството му. 

ТИМ РОТ - У мен са останали трайни спомени от невероятната игра на Лив Улман и останалите герои на Бергман. За мен са важни кинематографията, играта на актьорите в неговите продукции . И наистина Лив е оставила траен отпечатък, показва толкова много сила, харизма, изключително интересна е. Тя е най-добрият пример!   

Тим, както споменахте, във филма вие влизате в образа на режисьор, в реалността освен като актьор, вие  имате опит и в режисурата с филма „Turning stones”. Всъщност къде се чувствате по-скоро себе си – пред или зад камера? 

Смея да кажа, че приключих с режисирането! В момента имам толкова много проекти, по които работя като актьор, че смятам да се концентрирам върху това. Като се замисля има неща, с които бих се заел и ако се случи, добре! Но напоследък предпочитам да се фокусирам върху актьорската си игра, там се чувствам себе си! 

ЕКСКЛУЗИВНО: Българинът, който участва във френски филм на фестивала в Кан (ВИДЕО)

ОТ ФЕСТИВАЛА В КАН: Бенисио дел Торо ексклузивно пред NOVA за новия си филм

ЕКСКЛУЗИВНО: Летисия Каста - френската богиня на модата и киното (ВИДЕО)

Обявиха кой филм печели "Златната палма" на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)

ЕКСКЛУЗИВНО ПО NOVA: Мария Бакалова от червения килим в Кан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.