Скандалите между него и бившите управляващи бяха провокирани отново от темата с подслушванията

Напрежение в парламента при изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков. Скандалите между него и бившите управляващи бяха провокирани отново от темата с подслушванията. 

Рашков не влезе в конкретика и не съобщи имена на подслушвани, въпреки настояването на ГЕРБ. Причината - цялата информация ще бъде дадена на комисията, която ще разглежда темата. Това което стана ясно обаче е, е са подслушвани над 100 души, сред които и политици. Доказателствата са трудни за откриване, обясни Рашков и повтори тезата си, че голяма част от имената службите са си предавали на листчета, които по-късно са унищожени.

Рашков: Още днес ще представим доказателства за незаконно използване на СРС-та

От ГЕРБ поискаха изслушване на Бойко Рашков, за да чуят конкретика по обвиненията в подслушване. „Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд – стотици. МВР са изпълнявали функцията на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура”, заяви Рашков.

„Имената на лица, подлагани на СРС, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани”, добави той.

„Колко са тези хора, за които говорим, че са били подслушвани – политици и протестиращи граждани? Искам да ги назовете с имена, за да бъде коректно пред българското общество”, запита Александър Ненков.

„Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената на лицата, подложени на СРС? Само че сте сбъркали името. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук и да чете”, заяви Бойко Рашков.

ГЕРБ-СДС: Ако трябва ще викаме Рашков на изслушване всеки ден

Доказателства Рашков заяви, че ще даде в комисията, която проверява казуса.

„Ако сте смел човек, а не социалистически милиционер, трябва да излезете и да кажете всичко, което знаете, с доказателства. А не да се криете и да мишкувате зад закона при положение, че два месеца се правите на мъж.Ако е подслушван г-на Божков и негови престъпни групи или членове на футболни агитки, които атакуваха НС със запалителни средства, то е нормално тези хора да бъдат разследвани”, заяви Тома Биков.

„Да, има такива искания, с които ние разполагахме - за метеж, за държавен преврат, в които са включени целият офис на „Изправи се БГ”, каза Мая Манолова.

„В България нарушаването на човешките права е институционализирано. 12 години единственият начин ГЕРБ да крепят властта е да държат под подчинение българките граждани”, каза Иван Иванов.

Рашков: На тези избори МВР не слугуваше на никоя партия

В крайна сметка от ГЕРБ събраха подписи за ново изслушване на Рашков при закрити врата. В кулоарите на Народното събрание Рашков коментира прехвърлянето на сигнала срещу Иван Гешев  от Борислав Сарафов към Спецпрокуратурата.

„Исках да изпратя този материал на заместника на главния прокурор с ясния сигнал, че той няма да се занимае с него. Това беше тест, както беше тест и към ВСС”, заяви Бойко Рашков.

По искане на „Демократична България” парламентът прие да изиска от главния прокурор Иван Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото по защита. Това идва след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че срещу бюджет от над 9 млн. лв. годишно, Бюрото е охранявало единствено обвинител номер едно.