Всички партии очакват персналния състав на кабинета

След връчването на мандата на ИТН не закъсняха и първите реакции на останалите сили в парламента. Коментарите на парламентарно представените партии бяха сдържани и повечето бяха изненадани от името на Пламен Николов. Повечето от тях го описват като непознат за тях човек. По думите им биографията му им харесва, но не могат по нея да решават дали ще подкрепят кабинет на „Има такъв народ”. Затова сега ще чакат персоналния състав на правителството.

„Очевидно напълно непознат за нас колега. Симпатичен човек изглежда, но на този етап абсолютно не виждам какво бихме могли да коментираме. Ще изчакаме как ще бъде презентиран състава на Министерски съвет. Каква програма ще бъде представена”, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на ИТН (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние не избираме цар. Или, ако случайно избираме цар – аз не съм разбрал. Кандидатурата беше Петър Илиев до преди  час, примерно. Беше очаквано да го сменят, защото кандидатурата беше  неподходяща. Кандидатът за премиер изглежда подходящ биографично, но добрите биографии не са достатъчни. Това е просто едно добро начало”, категоричен е Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

„Изразявам задоволство, че четири от приоритетите, които той обяви днес публично, съвпадат с тези на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Ще вземем нашето крайно решение, след като видим и предложението за персонален състав на следващия кабинет”, посочи Мая Манолова, "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Тошко Йорданов: Ще представим кабинета в парламента (ВИДЕО)

„Името е важно. Образованието и опита са важни, но най-важно е програмата. Имало е случаи на добри имена, които не са се справяли. За нас е важна програмата, защото много зависи от премиера и е много важно на това на какви министри ще разчита”, заяви Румен Гечев, „БСП за България”.

„Не познавам г-н Пламен Николов и не мога да дам оценка за личността му. Очаквам да бъде предложен състав на Министерски съвет. Ще вземем решение дали ще подкрепим кабинета, след като видим персоналния състав на МС”, категоричен е Халил Летифов, ДПС.

Президентът връчи мандата на „Има такъв народ” (ВИДЕО)

От ГЕРБ – СДС изпратиха писмена позиция до NOVA, в която заявяват, че посочването на кандидат за министър-председател на България  в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категорична неспособност на ИТН да носи отговорност, се посочва още в позицията.

Сега предстоят срещи на Пламен Николов с останалите парламентарно представени партии през следващата седмица.