„Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти”, каза още той

„Смятам да прелея бизнес опита си в политиката. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти”. Това заяви кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов пред БНТ. „Нямам нещо, от което да се страхувам, в корпоративното си минало. Всичко при мен е ставало по правилата”, каза още той.

Слави Трифонов обяви кога Пламен Николов е бил избран за премиер

Запитан как и кога е бил избран за кандидат за поста, Николов отговори: „Разбрах, че съм избраник преди 2 седмици. Имах разговор със Слави Трифонов и по време на него стана ясно, че това е добър вариант за партията. Между нас има изградено доверие, познаваме се от над 3 години. Нещата се случиха по техния резонен начин".

„Предимство е, че държавата не е имала премиер като мен. Имам хуманитарно и бизнес образование. Не е имало такава компилация досега. Да не слагаме каруцата пред коня. Аз съм все още кандидат за позицията премиер на страната. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, тогава ще взема съответното решение как ще продължа оттук нататък", каза той. 

„През изминалата седмица имахме кръг от преговори с политическите сили от почти целия спектър. На експертно ниво намерихме доста допирни точки. Почти по нищо в нашата програма нямаме кардинални спорове”, коментира Николов по отношение на преговорите на ИТН с другите политически партии в парламента.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на ИТН (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Искаме да приложим своите политики и ще го направим по начина, по който трябва да се направи. Ако това изисква обвързване в юридически план, ние ще го направим. Но предпочитаме да управляваме до колкото е възможно сами. Ще се стремим да направим така, че правителство да бъде излъчено”, посочи още той. И допълни: „Като предприемач и бизнесмен на мен винаги ми се налага да работя с риск, но премерен”.

По думите му от ИТН искат да осигурят приемственост между служебното правителство и следващото такова. „Ако гласуват кабинета, няма аз еднолично да взимам решенията. Ще обсъждаме всичко и в парламентарната група, и в структурите на партията”, категоричен бе Николов.

„Няма да чегъртаме, ще управляваме със силата и таланта на всички. Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус”, каза той.

Първи политически реакции след номинацията на Пламен Николов

„Няма да вдигаме данъци, имаме много структурирана финансова политика. Искаме тя да бъде съчетана с някакъв вид приемственост”, допълни кандидатът за премиер на „Има такъв народ”.

Относно овладяването на кризата с коронавиуса, той заяви: „Ще направим, каквото е необходимо, за да бъдат защитени българските граждани. Ще опитаме да обособим COVID болници. Това работи навсякъде по света, едно от работещите решения е”.

„Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможнотта за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор”, коментира Пламен Николов.

На въпрос дали някога е мечтал да бъде най-силният човек в България, той отговори: „Не мисля, че ще бъда. Начинът, по който „Има такъв народ” схваща изпълнителната власт е, че тя е в пряко разпореждане на законодателната. Ние сме парламентарна република - най-силният човек е народът”.

„Иска ми се да направя България просветена страна. Ще заложим на образование, иновации и култура”, завърши кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов.