Лични нападки белязаха деня в НС

Лични нападки и обвинения в популизъм белязаха днешния ден в Народното събрание. Скандал в пленарната зала имаше заради поисканите по-високи цени на водата от ВиК операторите. По време на изслушване на председателя на КЕВР - Иван Иванов, Мая Манолова го атакува и заяви, че следващият човек на този пост трябва да е почтен и „да не кляка на всяка власт”. От дебата стана ясно, че проблеми има, а Иванов поиска законодателни промени, за да не се задълбочават проблемите.

„Този удар, който ще нанесат ВиК операторите с благословията на КЕВР, наистина ще се отрази пагубно на джоба на редовите граждани. Партийните калинки по ВиК операторите източиха парите на българските граждани”, смята Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме”.

„Г-жа Манолова да предложи човек, който да изпълни нейната заветна мечта да остават постоянни цените и на тока, и на водата. Ако може да се намалява, още по-добре”, посочи Иванов.

Шефът на КЕВР обясни, че голяма част от разходите на ВиК дружествата отиват за заплати и едва 10-15% за инфраструктура.

„Ако търсим по-засилен контрол и по-ясни гаранции за изпълнение, трябва да се въведе лицензионен режим”, обясни шефът на КЕВР.  

Стигна се и до загубите заради теча на питейна вода по улиците в различни градове. „Пожелавам  на новото правителство, ако бъде съставено такова, задачата на задачите му да бъде именно тази. Не може в 21 век да плащаме за вода, която не ползваме днес”, посочи Танер Али от ДПС.

„Аз също съм ходил по места, където веднъж в седмицата хората имат вода, което е трагедия”, отчете Иванов.

След острите реплики се стигна до взаимните обвинения.

„Четирима са враговете на ВиК сектора. Това са първо популизмът, след това политиканстването, но преди тях са корупционният натиск и невежеството”, смята Атанас Костадинов от БСП.

„Неслучайно, в групата на г-жа Манолова е синът на един мастит адвокат, който изготви на времето концесионния договор за „Софийска вода”. Не е ли именно това тежкият популизъм, който строи от последните два дни от тази трибуна от определени народни представители”, попита Николай Нанков от ГЕРБ.

„Следващият председател на КЕВР трябва да бъде човек - експерт, почтен и смел, който няма да кляка пред всяка власт”, обясни Манолова.

„Няма да вляза нито във вашия тон, нито във вашата лексика”, предупреди Иванов.