То струва на новия си собственик 2220 лири, а от тръжната къща напомнят, че е препоръчително тортата да не се консумира
Четиридесет години след женитбата на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна парче от сватбената им торта беше продадено на търг за 2220 лири, предаде Франс прес.
Чарлз и лейди Даяна Спенсър, която след брака си става принцеса на Уелс, се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол". Двойката се разделя 11 години по-късно, през 1992 г., и се развежда през 1996 г. Лейди Ди загива в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.
Предложеното на търг парче марципанова торта е украсено с кралския герб в червено, синьо и златно. Непосредствено след церемонията то е поднесено на Мойра Смит, която по това време служи на Кралицата-майка в Кларънс хаус.
£1,850 paid for a slice of Prince Charles and Princess Diana’s wedding cake at auction pic.twitter.com/5JUEvN3NpI
— The Sun (@TheSun) August 11, 2021
Парчето торта с размери 20 на 18 сантиметра и тегло 794 грама в продължение на 40 години е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене. Семейството на Смит го пази до 2008 г., когато го закупува колекционер, който го предложи на търга на "Доминик Уинтър" в Сайрънсестър, Глостършир.
A fan of the British royals has told of his delight after buying a slice of the Prince Charles and Princess Diana's wedding cake for £1,850 at auction - more than 40 years after the pair tied the knot https://t.co/mSOC4bvO9Y
— RTÉ News (@rtenews) August 11, 2021
За сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна са направени общо 23 официални торти, включително основната многоетажна плодова торта с височина 1,5 метра и тегло 102 килограма.
Парчето, дадено на Мойра Смит, е от тортата, поднесена на членовете на домакинството на Кларънс хаус, в знак на благодарност за службата им.
Организаторите на търга очакваха парчето от сватбената торта, описано от тях като "уникален кралски сувенир", да бъде продадено за сума между 300 и 500 лири.
От тръжна къща "Доминик Уинтър" напомнят, че е препоръчително тортата да не се яде.
Редактор: Илиян Ушеров