Местните жители изкараха безсънна и неспокойна нощ

Частично бедствено положение в Родопите. Големият пожар над село Югово се разраства. Седми ден продължава борбата с пламъците, обхванали над 1 000 декара гора в трудно достъпна местност. Хората се обърнаха с призив за помощ от държавата и поискаха в потушаването на стихията да се включат и хеликоптери от чужбина.

Продължава борбата с пожарите в Рила и Родопите

Безсънна и неспокойна нощ беше изминалата за местните жители. Те бяха в готовност за евакуация. До такава обаче не се стигна, въпреки че огънят заплашително слезе към селото.

„Сутринта ситуацията винаги е по-спокойна. По обяд и следобед обаче започва да духа вятър и пожарите започват да се развиват. Огнената стихия е обхванала много фронтове, декарите вече са хиляди и цялото било гори. За съжаление, пожарът вече е близо до Югово”, кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

 

 

Той обясни, че във вторник са изграждани просеки в продължение на около 400 метра, за да се премахне повърхностното горимо натоварване.

„Огънят все още не е стигнал до първите къщи в Югово. По права линия има още около 1 000 метра. Теренът е много стръмен, затова решихме да изградим просеката преди селото”, добави още кметският наместник.  

Как пострадалите се съвземат след пожара в Кръстава

В обедните часове днес в Югово пристигна директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Той съобщи, че пожарът е ограничен от две места и на този етап не се налага помощ от Европа. Армията ни е готова да осигури още един хеликоптер за гасене на огнената стихия. Над селото в момента кръжи „Кугар”.

От пожарната обясняват, че на този етап няма опасност за къщите и населеното място. В борбата с огъня днес се включиха над 170 души - сред тях 50 военнослужещи и 20 доброволци.

 

 

Повече гледайте във видеото.