Според италианският премиер Драги смята, че страни като Русия, Китай, Саудитска Арабия, Турция и Индия са важни за решаването на проблема

Италианският министър-председател Марио Драги каза днес, че е от съществено значение Г-7 и Европа да приемат обща политика за имиграцията от Афганистан, предаде Ройтерс. Драги заяви след виртуална среща на лидерите от Г-7, че в обсъжданията за Афганистан е необходимо да се включи и Г-20.

"Г-20 може да помогне на Г-7 чрез включването на други страни, които са много важни, защото имат възможност да контролират случващото се в Афганистан - Русия, Китай, Саудитска Арабия, Турция и Индия", заяви той.

Г-7 с позиция за Афганистан (ВИДЕО)

Италия е ротационен председател на Г-20 и иска да бъде домакин на специална среща на върха за Афганистан следвашия месец, но още не е получила подкрепата на САЩ за плана.

Според Драги е важно международните организации да имат достъп до Афганистан след края на август, а Италия е готова да насочи ресурси, предназначени за афганистанските въоръжени сили, за хуманитарна помощ.

САЩ ще се придържа към крайния срок за изтегляне от Афганистан - 31 август

По въпроса за имиграцията той каза, че все още няма съгласуван или общ подход на европейско или международно ниво.

"Трябва да положим значителни усилия в тази насока", заяви Драги, като добави, че подобно сътрудничество е важно и за борбата с тероризма.
 

Източник: БТА