Уникалният момент е заснет от пътници

Пътуващи заснеха мечка, тичаща по главния път Асеновград – Смолян. На кадрите се вижда как животното опитва да избяга от колата, спринтирайки по асфалта.

„НИЩО ЛИЧНО”: Операция „Мечка" (ВИДЕО)

Случката, която е заснета снощи и стана хит в социалните мрежи, е станала в района около Хвойна.

Необичайната среща на Петър Пейков с мечката станала в района на Хвойна снощи около 21:30 часа. Мъжът се прибирал от Пловдив към родното си село Широка лъка. В първия момент видял силует и помислил, че отсреща му е изскочило голямо куче.

„Когато се приближих, видях, че е мечка. Останах в ступор, понеже човек не очаква да срещне мечка на пътя. Успях да намаля и да взема телефона, защото все пак рядко се вижда това нещо и заслужаваше да бъде снимано”, заяви Петър Пейков.

Мечка отмъкна пратка от веранда в САЩ (ВИДЕО)

Близо 30 метра Петър карал след мечката.

„Бягаше с около 15-20 километра в час. Това е, което аз успях да видя в показанията на скоростомера, докато тя в един момент не зави надолу към реката. За щастие нямаше други автомобили, но ако имаше насрещен трафик, може би имаше шанс да стане някакъв инцидент”, разказа Петър Пейков.

За Петър, който живее в Родопите, необичайно е мечка да слезе толкова ниско в този район и да се разхожда по пътя с автомобили.

Жителите на родопското село Хвойна не вярват мечка да слезе толкова близо до населеното място. Според горските служители обаче това явление напоследък става все по-често.

Не само високата популация на кафявата мечка- близо 450 са те в Смолянска област, но и липсата на храна са предпоставки мечки да се появяват на необичайни места, обясняват горските инспектори.

„Мечката не може да се снабди с висококалорична храна и във връзка с това тя минава доста голяма територия, за да набави тази храна във връзка с предстоящия зимен сезон”, обясни инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП- Смолян.

Така преди две седмици посред бял ден мечка влязла в град Чепеларе и нападнала първите кошери. Тази година са издадени две разрешителни за отстрел на мечки - в Славейново и Триград.

„Това са проблемни мечки с доказани щети”, обясни инж. Здравко Бакалов.