Американският президент говори пред Общото събрание на ООН

Военната мощ на САЩ трябва да бъде „инструмент за използване само в краен случай“, каза американският президент Джо Байдън в речта си пред Общото събрание на ООН. Той допълни, че Вашингтон ще поеме „допълнителни ангажименти“ по отношение на пандемията на срещата на върха в сряда, съобщи АФП.

ПРИ СТРОГИ МЕРКИ: В Ню Йорк започна сесията на Общото събрание на ООН

Президентът на САЩ също така беше категоричен, че Америка "открива нова ера на непреклонна дипломация" след края на войната в Афганистан. От неговите думи става ясно, че САЩ ще бъдат готови да използват сила „ако е необходимо“, но че военната мощ трябва да бъде „инструмент за използване само в краен случай“.

Джо Байдън: „Ал Кайда” може да се върне

„Мисията трябва да бъде ясна и постижима, предприета с информирано съгласие на американския народ и когато е възможно в партньорство с нашите съюзници“, добави Байдън.

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът посочи, че САЩ не търсят „нова Студена война“ по отношение на Китай. Вашингтон ще "удвои" приноса си за финансирането на борбата за възстановяване на климата. "Това ще направи САЩ лидер в публичното финансиране на климата", каза Байдън пред световните лидери в Ню Йорк.

Освен това стопанинът на Белия дом посочи, че че палестинската държава е "най-добрият начин" за разрешаване на конфликта с Израел.

Източник: БГНЕС