Правителството предложи мерки срещу високите цени на електроенергията

Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да се променят в следващите три месеца. Това обяви на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той участва в брифинг, на който представители на три министерства обявиха мерки, които служебното правителство планира да приложи в енергийната сфера. В брифинга участваха и представители на Енергийната борса.

Възможно ли е ново увеличение на цените на тока и парното за битовите потребители

Иванов увери, че КЕВР и кабинетът ще направят всичко възможно да намалят цените. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеводородите, както и тази на природния газ. Иванов посочи, че заа момента съществува голяма волатилност.

А правителството представи пакет от дългосрочни и  краткосрочни мерки. Предлаганите финансови компенсации за бизнеса са в размер на 50 лева за изразходван мегават час, а парите за тях ще дойдат от свръхпечалбите на енергийните дружества. По предварителни разчети тези мерки ще струват на държавата между 600 - 650 млн. лв. За да се преразпределят към засегнатите фирми обаче, ще се наложи актуализация на бюджета. Това може се случи най-рано през ноември, от следващият редовен парламент. 

 „През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите тарифи се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем. Все пак, благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Този факт не ни успокоява. Търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и ефективността на българската система. В тази посока направихме и поредица от заседания, на които се обединихме около няколко мерки. Те ще намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергия”, обясни премиерът Стефан Янев.

Манолова поиска оставката на енергийния министър

Той подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока на това всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон.

Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящата зима, включително първите месеци на новата година. Тези мерки ще бъдат заложени в Бюджет 2021.

 

 

„Надяваме се, че през ноември новият парламент ще се занимае с тази мярка. От гледна точка на това, че финансовият ресурс за тези компенсации е в държавата, механизъм съществува. Единствената особеност е, че разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Говорим за суми, за които нашите изчисления казват, че е напълно възможно и допустимо да бъдат от порядъка на 50 лв. за мегаватчас. В момента обаче нямаме разработен такъв механизъм. Без актуализацията, това преразпределение няма да се случи през декември. В бюджета за 2022 г. ние ще предложим този механизъм да бъде предложен през първите 6 месеца от годината. Актуализацията през първите 6 месеца от 2022 година ще има”, обясни премиерът.

 

 

„Финансово парите ги имаме, но не можем да ги разпределим. През декември ще имаме тази възможност, ако парламентът направи актуализация на тазгодишния бюджет. Ако не я направи, мерките влизат в сила от 1 януари с новия бюджет”, подчерта Янев.

По предварителни разчети тези мерки ще струват на държавата между 600 - 650 млн. лв.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Скъпият ток на свободния пазар породи политически скандал

Втората дългосрочна мярка е свързана с изработването и утвърждаването на Национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвката общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или за временно намаляване на тежестта на цената на т.нар. въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.

Министерство на финансите, съвместно с БФБ и Министерство на икономиката, трябва да разработи механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци и клиенти на ел.енергия и по този начин ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на пазарния риск.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР: засилване на регулаторния контрол по отношение на пазара; промени в методиката на образуване на цена. Според министър-председателя тези мерки ще дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен на случващото се. Обмисля се и още един пакет от мерки, които все още не били готови, но се работи по тях.

Фирми се задъхват заради високата цена на тока, правителството обеща мерки (ОБЗОР)

„Министерството на енергетиката и БЕФ ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакет, подходящи за малки потребители на електроенергия. Така че малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които лесно могат да договарят. Това е начин и крайните клиенти директно да търгуват на борсата и да не зависят от търговци”, посочи Янев.

Според премиера сега е моментът експерти да се съберат и да обсъдят бъдещето на ядрената енергия в страната. Той предлага под егидата на Министерството на енергетиката да се започне такъв разговор. 

А въпреки антикризисните мерки, по-рано днес от движението "Изправи се БГ!Ние идваме" отново поискаха оставката на енергийния министър.

"Не считам, че има логика, но оставката за мен не е проблем. Тъй като цените в България са най-ниски и то устойчиво. Единствената държава с по-ниски цени е Полша", отвърна Андрей Живков. 

Рокади в кабинета няма да има – категоричен беше и министър-председателят Стефан Янев. А според президента Румен Радев служебният министър въвежда ред в хаоса в енергетиката, заварен от предишното управление.