След дни трябва да бъде обсъдено бъдещето на правата на жените да прекратяват бременността си

Първият Женски марш по време на мандата на президента Джо Байдън се насочва днес към сградата на Върховния съд във Вашингтон като част от протестите в цялата страна за запазване на правото на аборт, предаде АП.

Според организаторите проявата във федералната столица е сред стотиците подобни протестни акции в САЩ днес, свързани с въпроса за абортите. След дни започва нова сесия на Върховния съд, на която трябва да бъде обсъдено бъдещето на правата на жените да прекратяват бременността си.

През мандата си бившият президент републиканец. Доналд Тръмп извърши назначения във Върховния съд, чрез които консервативните магистрати в него увеличиха мнозинството си.

Вчера администрацията на настоящия президент демократ Байдън призова един федерален съдия да блокира действието на най-ограничителния закон срещу абортите в страната, който е в сила в Тексас от септември.

Това е един от множеството казуси, който дава възможност на висшите магистрати да решат дали да потвърдят или отхвърлят съдебното решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което узакони абортите за поколение американки.

Женските маршове стават редовно явление в САЩ след встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г., но бяха прекъснати заради коронавирусната пандемия, отбеляза АП.

Източник: БТА