Космическите туристи на "Блу ориджин" се приземиха

Американската компания "Блу ориджин" на Джеф Безос изстреля кораба "Ню Шепард" с четирима космически туристи на борда, които се приземиха след десетминутен полет до космоса. Изстрелването, полетът и приземяването се излъчваха на сайта на компанията на Джеф Безос, предаде БТА.

„Беше невероятно”, заяви след това Уилям Шатнър. Актьорът, известен с ролята на капитан Кърк в сериала "Стар трек", е на 90 години и става най-възрастният човек, летял до космоса.

„Това, което ми дадохте, е най -дълбокото преживяване, което мога да си представя. Толкова съм изпълнен с емоции от това, което току-що се случи. Това е необикновено, необикновено. Надявам се никога да не престана да го усещам. Не искам да го загубя”, заяви още актьорът.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Освен него в совалката бяха Крис Бошуайзен, бивш инженер от НАСА и съучредител на компанията "Планет лабс", Глед де Врис, съучредител на фирмата "Медидейта сълушънс" ("Medidata Solutions") и Одри Пауърс, вицепрезидент на "Блу ориджин". 

Полетът им продължи около десет минути, а корабът се издигна на височина от около 106 км над Земята.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.