Петима души са задържани, трима от които - в Париж

Над 40 000 души протестираха снощи в различни градове във Франция срещу изискването за здравен пропуск за коронавирус. Петима души са задържани, трима от които - в Париж.

По данни на вътрешното министерство са се състояли общо 171 шествия в цялата страна. В столицата Париж на митинга са се събрали около 5000 души. Не се е стигнало до сериозни сблъсъци с полицията.

На протестите миналата седмица участваха около 45 000 души в цяла Франция. Причина за недоволството е решението на правителството да разшири списъка с публични места, които са достъпни само за притежателите на здравен пропуск.

От 9 август такъв е задължителен за искащите да посетят кафета, ресторанти, музеи, кина, търговски центрове, както и за пътуване с влакове и самолети. По-рано правителството съобщи, че разглежда възможността да удължи тези изисквания до 31 юли 2022 г.

Над 7 милиона заразени с коронавирус са били регистрирани във Франция от началото на пандемията и около 117 000 смъртни случая. Над 50 процента от населението са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР