За да спаси общинските здравни заведения, местната власт търси варианти за алтернативни източници на електроенергия

Общинските болници и поликлиники в Пловдив са на път да останат без пациенти заради невъзможността да заплатят сметките си за ток.

Директорът на болницата „Св. Панталеймон“ д-р Константин Сапунджиев– разкрива, че последната сметка за ток е била 12 000 лв., но преди това е имало и за 18 000.

"Ние се отопляваме на газ, но предвид повишението със 100 лв, надали ще се справим. Трябва да компенсираме с повече приходи, които обаче няма откъде да дойдат. Ще направим няколко срещи, в които да търсим варианти за компенсации", обясни той.

Общинската втора поликлиника в Пловдив разполага със 70 кабинета. Половината от тях отдава под наем на общопрактикуващите лекари.

Доктор Мария Савова се грижи за здравето на 2 хиляди пациенти. С новите цени на тока от този месец наемът й скача повече от три пъти - от 290 на 1000 лева.

"Това означава, че няма да можем да издържаме и трябва да напускаме кабинетите си. Оставяме си пациентите без лекарска грижа. Като имате превдид, че всички консумативи си ги плащаме ние, това означава, че ние трябва да работим без пари", споделя тя.

След като разходите за електроенергия скочиха между 2 и 3 пъти в последните месеци, ръководството на поликлиниката пресмята, че трябва да завиши наемите с около 40%. Това обаче крие огромен риск - общопрактикуващите лекари ще напуснат общинското здравно заведение.

"Могат да се насочат към частни медицински центрове. Там, където безвъзмездно им се дават кабинети, без такса, без плащане на консумативи и без наем", заяви от своя страна д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II – Пловдив.

Въпреки, че общинските ДКЦ-та са търговски дружества един от вариантите,  които джипатата предлагат е общината да замрази наемите за общопрактикуващите лекари.

"Просто част от наема трябва да се поеме от общината, смятам аз, тъй като поликлиниката е общинска", допълва д-р Савова.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Столични болници продължават да връщат пациенти с COVID-19

Първият ценови удар от поскъпването на тока усетиха и общинските болници. Сметаката на „Свети Мина“ за месец октомври е 13 хиляди лева, а за септември е била 9 хиляди. В бюджета на здравното заведение вече се оформя дупка, защото тези разходи не са били предвидени.

При настоящия бюджет на финансиране на болницата 97 % от Здравна каса той е недостатъчен. Едва покриваме и сегашнтите нужди на болницата, тъй като болницата е с много нисък лимит+ досега не ни достигат да покрием необходимите нужди, а сега ще стане още по-страшно, когато се увеличат и тези разходи за ток", подчерта директорът на МБАЛ“Св.Мина“- Пловдив д-р Петър Петров.

Два са вариантите – болните да останат без отопление или доставчиците на медикаменти да не получат парите си.

"Със сигурност ще забавим на някой друг от контрагентите ни заплащанията. Това е като веригата на доминото", казва още той.

Общината търси вече вариант за справяне със ситуацията. Засега може да отдели половин милион лева от градския бюджет.

От четвъртък: Всички дейности на закрито - само срещу "зелен" сертификат (ВИДЕО)

Ние очакваме и решение от страна на държавата. Надяваме се да има правителство с Народно събрание след предстоящите избори, които да направят законодателни промени", коментира директорът Дирекция “Здравеопазване“ Община Пловдив д-р Калин Калинов.

За да спаси общинските здравни заведения, местната власт търси варианти за алтернативни източници на електроенергия.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.