В един от моловете в София е подаден сигнал за неспазване на мерките

Изтече гратисният период, който властите дадоха на бизнеса, за да подсигури система за проверка на зелените сертификати. От днес нарушителите ще бъдат глобявани. Инспекции се извършват в търговски центрове, заведения, кина и театри - обекти, в които се събират хора на закрито. Глобата за липса на  сертификат е от 300 до 1000 лева при първо провинение, а при следващо нарушение санкцията скача до 2000 лева. Със служителите на РЗИ има и представители на МВР, които правят проверка на документите. Междувременно, само за няколко часа от информационната система бяха изтеглени над 13 000 сертификата от преболедували, доказани с антигенни тестове.

Повдигнаха обвинение на лекар за издаване на фалшив COVID сертификат

Заедно с РЗИ на проверка тръгна и екип на NOVA. В един от столичните молове бе установено, че не на всички входове има служител, който да проверява посетителите за сертификати. СРЗИ не установи нарушения на територията на "Сердика Център". На всички входове е създадена организация, която не позволява достъпа на хора без сертификат, като проверяващите са разположени в началото на зоните с търговски обекти.

Какво още показа проверката - гледайте във видеото.

Междувременно в столицата продължава тестването в мобилните пунктове. СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.