Родителите няма да приемат идеята за редовното тестване, смята експертът

"Абсолютно неправилно е да връщаме децата в училище при такова нарастване на заболеваемостта. Много от тестовете на ученици и учители ще се окажат позитивни. Хипотетично 2/3 от родителите няма да се съгласят с идеята за редовно тестване и ще оставят децата си вкъщи. Сериозен процент от учителите също ще се озове в подобна позиция". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS експертът по управление на кризи и учител Петър Велков.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

НА ЦЕНАТА НА ДВА ТЕСТА СЕДМИЧНО: Ще се върнат ли в училище децата от 1 до 4 клас?

Според него присъствено ще продължат да учат около 1/3 от децата и учителите ще трябва да преподават хибридно на по-голямата част от класа. "Схемата децата да се тестват вкъщи няма да проработи. Ще имаме 70-80% фалшиви резултати, защото родителите няма да го направят", смята Велков.

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

Според него е важно да се въведат твърди мерки за 2-3 седмици не само в образованието, но и в обществото като цяло. Той даде пример с Великобритания, където заболеваемостта е достигнала 1500 на 100 000 души.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.