Футболистите на Ботев Пловдив и Лудогорец подкрепиха общинския приют за кучета в града под тепетата

Помогнете ни да спрем незаконната търговия с кученца в България. За това призовават от "Четири лапи".  

"При всяка покупка на куче, то трябва да бъде ваксинирано, с паспорт, с микрочип с името на продавача. Само по този начин можем да спрем незаконната търговия с кучета", това каза в "Социална мрежа" Марина Атанасова, координатор отдел "Програми" към Фондация "Четири лапи".

Тя каза още, че при такива продажби, които се случват най-често онлайн, кучето се оказва болно и след няколко дена умира. Това е незаконна търговия, която е жестока за малките животни и скъпа за нищо неподозиращите купувачи.

Марина Атанасова смята, че това става възможно заради многото съществуващи незаконни развъдници за кучета, където те се отглеждат при неподходящи условия.

От организацията искат да има изисквания, които да се въведат със закон, за да не може да се осъществяват продажби чрез интернет, без гаранции.

Д-р Ценко Балабанов, собственик на развъдник на българско овчарско куче, заяви, че всички породисти кучета могат и трябва да се купят от легален развъдник със сертификат, които се издават чрез определени процедури. А освен искането на този сертификат при покупка на куче, добре е да се потърси и странична информация за развъдника.

В същото време футболистите на Ботев Пловдив и Лудогорец дадоха старт на една добра инициатива. Те подкрепиха общинския приют за кучета в Пловдив. В срещата между двата отбора капитаните излязоха с две малки кучета. Апелът на футболистите е: "Бъдете съпричастни. Приемете куче в дома си, ще е пълен с любов".

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.