Блинкен настоя, че "дипломацията е единственият отговорен начин за разрешаване на тази потенциална криза"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в сряда, че Вашингтон е видял "доказателства", че Русия може да планира инвазия в Украйна, като заплаши Москва с болезнени икономически санкции, ако атакува.

"Дълбоко сме обезпокоени от доказателствата, че Русия е направила планове за значителни агресивни ходове срещу Украйна, плановете включват усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и мащабни военни операции", заяви Блинкен след срещата на външните министри на НАТО в латвийската столица Рига, обвинявайки Москва, че струпва "десетки хиляди допълнителни бойни сили" близо до границата.

"Сега не знаем дали президентът Путин е взел решение да нахлуе. Знаем обаче, че той създава капацитет да го направи в кратки срокове, ако реши", каза той.

Блинкен настоя, че "дипломацията е единственият отговорен начин за разрешаване на тази потенциална криза" преди срещата с руския си колега Сергей Лавров в Швеция в четвъртък.

Но той предупреди, че ако Москва продължи с агресията, това ще има "далечни и дълготрайни последици" за нея.

"Дадохме ясно да се разбере на Кремъл, че ще отговорим решително, включително с редица икономически мерки с голямо въздействие, от чието използване сме се въздържали в миналото", каза Блинкен.

Блинкен заяви, че алиансът "ще разгледа какво трябва да направи в случай на по-нататъшна руска агресия, за да укрепи собствената си отбрана" при обсъждането на укрепването на силите по източния фланг на НАТО.

Източник: БГНЕС