Находката се намира под сграда в Пловдив

Части от мраморни седалки от Античния стадион на Пловдив бяха откриха в прокопаните тунели в центъра на града. Миналата седмица живеещите в района алармираха, че техен съсед копае без разрешение в основите на сградите.

Направена е проверка. Йосиф Танев, който е бил част от проверката, твърди, че няма открити седалки. „За мраморните стъпаловидни камъни, които се виждат, има съмнение, че са част от Римския античен стадион”, обясни Танев.

Адвокатът на Мирослав Стамов, който е обвинен от съседите си, че копае в мазето, заяви, че по-скоро става въпрос за укрепване.

„В момента сме в мазе, което е общо на цялата сграда, не е само на г-н Стамов. По-скоро става въпрос за укрепване”, каза адвокат Борислав Кобуров.

„Има извършени строителни дейности, които не са съгласувани, както изисква Закона за запазване на културното наследство. Още миналата седмица сме издали заповед за спиране на строителството. Уведомили сме Инспектората към МК, Археологическия музей. Те трябва да дадат становище как да се процедира оттук нататък”, заяви Георги Стаменов, кмет на район Централен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.