Днес е Бъдни вечер

В храмовете в цялата страна отслужиха литургии по случай Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово. Според библейското предание на този ден завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

БЪДНИ ВЕЧЕР Е: Християните са в очакване на Рождество Христово

 

 

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и храмовете у нас богослуженията започнаха от рано сутринта. Първо бяха прочетени така наречените Царски часове - старозаветни текстове, които разказват за идването на Господния син и за неговото раждане. По-късно в Светата Василиева литургия бяха прочетени и новозаветните текстове, които припомнят за последните родилни мъки на Богородица.

Православният свят вече празнува Рождество Христово. Затова и много хора се стекоха към храмовете, за да запалят свещ и да се помолят за здраве.

 

 

Тази вечер в храм-паметника „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена и утреня, която ще бъде водена от Патриарх Неофит. На нея ще присъства и министър-председателят Кирил Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.