Новите случаи са близо 3500

3449 са новите случаи на коронавирус у нас. Направените изследвания са над 36 400, което означава, че процентът на положителните проби скача до 9,5 на сто.   

Излекуваните са 2276, а починалите - 162-ма. Уточняваме, че често се случва, след поредица от почивни дни, данните да се натрупват в системата.

Общо поставените дози от ваксините срещу вируса са близо 20 000.

COVID-19: Отново опашки за ваксини, очаква се съкращаване на срока за бустера (ОБЗОР)

Прогнозите на експертите не са оптимистични. Случаите вече тръгнаха нагоре, а математикът  Петър Велков пресметна, че с това, което се очаква през януари с Омикрон, ще минем всички рекорди до този момент. По думите му петата вълна вече е факт. А лекарите предупреждават, че капацитетът на болниците ни е много ограничен и призовават хората да се ваксинират.

Според математика Петър Велков ръстът на новите случаи е доказателство, че Омикрон вече е в страната.

„Тенденцията е факт и вече петата вълна започна. Ние виждаме и на 14-дневен период има около 10% ръст в София-град. Имаме и области, където ръстът започна. Така че Омикрон е тук”, заяви Петър Велков.

А през януари се очакват нови рекорди.

„Още между 5-10 януари ще подобрим рекордите. На 24 часа ще минем 10 000 случая”, заяви Велков. 

Очакванията са петата вълна да мине бързо, но заради високия брой заразени може да се стигне на липса на места в болниците, предупреждават лекарите.

„Очаква ни бърза стръмно покачваща се вълна на Омикрон. В България капацитетът е силно ограничен, така че нашите граждани, които не се ваксинират, трябва да знаят, че може да има ситуация, в която не може да им помогнем, защото няма места”, заяви д-р Иван Колчаков.

А опитът, който вече имат във Великобритания с новия щам, показва, че може да се стигне и до проблем с медицинския персонал.

„Омикрон много бързо се предава и във Великобритания има много случаи. Но тежкоболните не следват броя на заразените и няма чак толкова много. Много медици се оказват заразени. Главният проблем не е толкова, че болниците се препълват, колкото, че изведнъж лекари и медицински персонал трябва да се изолират и не са на разположение да лекуват”, обясни Петър Марков.

Експертите отново призовават Министерството на здравеопазването да съкрати срока за поставяне на бустерна доза на 3 месеца.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.