Вицепремиерът обяви решенията в пост в социалните мрежи

Приехме 10 ключови решения за милиони българи. Това написа в страницата си в една от социалните мрежи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„На последните  две заседания на правителството, в последните дни на годината, положихме грижа за деца, студенти, млади семейства, работници и бизнес, пенсионери, семействата да почувстват, че няма да бъдат оставени сами в кризата”, допълва Нинова.

Нинова: Издадохме заповедите за забрана на скока в цените от мобилните оператори

По думите й са приети 10 ключови решения, сред които стипендии на деца с изявени дарби от училищата по изкуствата и културата и общински училища, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Беше взето и решение за финансова подкрепа за родители, които остават вкъщи да си гледат децата заради COVID епидемията.

„Продължаване мярката 60/40, касаеща запазване на 70 000 работни места. Решихме и за мжемесечно допълнително възнаграждение от 1000 лв. нетно за медиците на първа линия. Сред важните акценти е и компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители ( икономиката) в размер на 450 млн. лв.”, допълва вицепремиерът.

НОИ: Мярката 60/40 е запазила работата на над 325 хил. души

Останалите решения касаят компенсация на операторите на електропреносната и електроразпредели-телните мрежи, заради мораториума, в размер на 410 млн. лв. Увеличение на социалната пенсия за старост преизчисляване на пенсиите, като всяка прослужена година вместо с коефициент 1.2, се изчислява с нов 1.35 ( включително вдовишките). 60 лв ще бъде и добавката към пенсиите.

„Парите, които се разходват, са събрани от хората и е справедливо да се върнат при тях. В такива кризи те трябва да усетят подкрепата на държавата”, смята Корнелия Нинова.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС