Разказ от потомък на великия българин

Тази седмица отбелязахме 174 години от рождението на революционера, поет и публицист Христо Ботев. За спомените за големия Ботев ден никога не стига, затова ви отвеждаме на една любопитна разходка из къщата в Калофер, която той нарича свой роден дом.

„Ботев се ражда в една от стаите на старото училище в двора на църквата „Света Богородица”, разположена в центъра на града. В къщата Ботев живее от 9-ата до 16-ата си година. Тя е подарена на майка му от нейните братя. Единствените оригинални вещи, които се съхраняват, са чакрък и шевна машина”, обясни уредникът Христина Грошева.

В студиото на „Събуди се” правнукът на брата на Христо Ботев Боян Ботйов разказа за първия си спомен, когато е осъзнал, че е потомък на великия българин. „Това се случи, когато бях на около 6-7 години. В една от стаите в къщата на улица „Шипка”, където е живял Кирил Ботйов със семейството и майка си. Видях портрет на човек с брада и попитах кой е той. Оттам започна срещата ми с родовата и националната история”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.