Пред ваксинационните пунктове в страната и днес се извиха опашки

Расте натискът върху болниците заради разпространението на COVID-19 у нас. Експерти прогнозират, че вълната от Омикрон може да протече по-тежко у нас заради ниското ниво на ваксинация. На този фон за пореден ден се извиха опашки пред пунктовете за ваксинация в големите градове. В някои малки населени места обаче се оказа, че хората трябва да се записват месец предварително за да се имунизират. 

Докато вчера опашката в столичния квартал „Дружба” вървеше бавно и хората чакаха близо 3 часа, днес се минаваше значително по-бързо заради осигурения допълнетелен екип.

За разлика от преобладаващата част, която чакаше за бустерна доза, Христо Димов бе дошъл за първа. Той е преболедувал, но се доверява на приятел специалист, който го съветва да се имунизира.

„Не се страхувам от ваксината, но мислех, че няма нужда, защото го изкарах”, сподели мъжът.

Пореден ден с опашки пред пунктовете за ваксинация

Опашки се образуваха и в Пловдив. Йорданка пропътува със семейството си  60 км от Карлово, за да си сложи първа доза. „Записват за дни напред желаещите. Днес дават часове за края на месеца”, обясни жената.

Оказва се обаче хората за първа доза са значително по-малко, пресмятат и лекарите в пункта. Част от специалистите също все още се съмняват в степента на ефекта на ваксините срещу Омикрон.

„Факт е, че и ваксинираните масово боледуват”, каза проф. Андрей Чорбанов.

Други експерти споделят противоположна позиция.

„Ваксинацията, с или без бустер, значително намалява риска на всеки един ваксиниран да преболедува COVID тежко”, заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн.

Съмненията се пораждат заради големия брой заразени в страните с високо ниво на ваксинация. Според д-р Илиев обаче там вълната Омикрон протича значително по-леко, отколкото се очаква да бъде у нас.

„В България имаме застаряващо население, болно и с много ниска степен на ваксинация. За съжаление, моето очакване е да имаме много болни, а при някои да има и усложнения”, обясни той.

И докато все още дори няма достатъчно данни за Омикрон, вече се заговори за нов вариант – Делтакрон. Той е открит в Кипър и според учените е комбинация от Делта и Омикрон варианта. С повишаването на броя на заразените вече почти цялата карта на България е в червената и тъмно-червената зона. Днес и Търговище премина  границата от 250 заразени на 100 хиляди. Така в жълтата зона остава само област Кърждали. Видин и Стара Загора преминаха от червено в тъмночервено.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.