По думите му между 75 и 85% от хората с трета доза не развиват симптоми на инфекцията

"Вероятността за развиване на клинична картина при контакт със заразен с коронавирус е 52-53%, ако лицата са с две дози ваксина. Ако всички са 100% възприемчиви, то тогава може да са заразени всички контактни. За ваксинираните с бустерна доза възможността да се стигне до заразяване е под 30%". Това заяви в ефира на "Твоят ден" инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите му хората с трета доза в 75 - 85% от случаите не развиват симптоми на инфекцията, а може и изобщо да не се заразят. "Възприемчивостта на отделните организми и разстоянието са сред факторите за заразяване при контактни лица", обясни той.

Според него лекарствата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините. "Теоретично е възможно грипът и коронавирусът в комбинация да причинят по-тежко протичане и отслабване на имунната система", обясни Вълков. По думите му е потенциално възможно да има комбинация между двата варианта на COVID-19, но това се случва много рядко. 

Д-р Вълков твърди, че тенденцията е COVID вариантите ще стават по-заразни, но с по-леко протичане.

Шаркова: Всички от заседанието на КСНС трябва да бъдат карантинирани

Инфекционистът разкри и любопитна практика от Германия. "При тестване се определя броят цикли, които да се извъртят преди пробата да позитивира, ако въобще се случи. При високи стойности на този показател, означава, че в самата проба има малко количество от вируса и това не значи, че носителят може да заразява. На базата на това може да се прекрати карантина", обясни медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.