Преподавателите напуснаха класните стаи и останаха в двора до края на деня

В най-голямата гимназия в Петрич днес учебният процес блокира. Причината - протест на учителите срещу директора на учебното заведение. Преподавателите напуснаха класните стаи и останаха в двора до края на работния си ден.

С мотив „липса на качества“ преди две години Таня Георгиева е отстранена от поста директор на Профилираната гимназия в Петрич. Георгиева обаче започва съдебна битка, която печели на 10-и януари тази година. И тази сутрин се върна на поста си.

„Идва тук и ние я виждаме в качеството на един бродяга, който вика, крещи, и пази директорското си място”, казва Снежана Христова, учител по история.

COVID-19 В УЧИЛИЩАТА: Директори искат по-дълга междусрочна ваканция

 „Тя преди малко дойде заедно с нейната адвокатка и съвсем арогантно ни каза: Колеги, вие трябва да работите, защото ако не сте в час, всички ще бъдете уволнени и всеки си носи неговата лична отговорност”, разказва Славянка Николова, учител по английски език в гимназията.

Възстановената на длъжността директор Таня Георгиева заяви, че не си обяснява защо е недоволството срещу нея. 

 „Нито сме длъжни да се харесваме, нито сме длъжни да си симпатизираме един на друг, напротив - ние сме тук, за да работим. Какво значи не влияя добре на климата?! Че искам от тях да си изпълняват трудовите задължения?! Имате ли претенции към тях? Естествено, че имам и ще имам!”. Това заяви директорът на Профилирана гимназия – Петрич.  

Учителите във Франция стачкуват днес

В класните стаи днес работа с учениците продължиха  само трима учители. От регионалния инспекторат по образованието уточниха за NOVA, че Георгиева е възстановена на длъжността „директор”, за да се спази решението на съда. Оттук нататък отговорност на самата Георгиева е да организира и управлява учебния процес в училището.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.