Това написа кмет на София във Фейсбук

Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в пост в социалните мрежи. По думите й това е една от мерките, които са били обсъждани по време на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев.

„Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи. От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за COVID-пациенти”, уточнява градоначалникът.

От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756, става ясно от думите на Фандъкова.  

„Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал. С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция. Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация”, казва още кметът.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.