Положителни са 24,98% от направените 26 541 теста

6630 случая на новозаразени с COVID-19 са регистрирани у нас за последното денонощие, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Това означава, че положителни са 24,98% от направените 26 541 теста.

32 души са починалите за последния ден. С тях броят на жертвите на COVID-19 у нас достига 32 636 от началото на пандемията, а на потвърдените случаи - 877 381, от които 200 978 са активни.
Новопостъпилите в болнично заведение за последните 24 часа са 258. Общо броят на хоспитализираните е 5 216, от които 547 са в интензивно отделение. Излекуваните от началото на пандемията са 643 767, включително 1249 за последния ден.

В страната са поставени общо 4 095 421 дози ваксина срещу COVID-19, включително 3 737 за последното денонощие. Общо 1 975 836 души са със завършен цикъл на ваксинация, а 567 878 от тях са с поставена бустерна доза.

Сербезова: До дни се очакват ограничения в пет области

След като София-град стана първата област, която затяга мерките на локално ниво според новия план на правителството, най-близо до ограничения са Перник, Бургас и Стара Загора. Въпреки заразността на Омикрон промяна в плановете няма да има.

„При тази голяма разлика в заболеваемостта мерки на национално ниво по отношение на ограничаване на движението, така както беше в миналото, масово затваряне на училища и т.н. на този етап не са необходими”, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Засега управляващите се отказват от идеята си да се премахне зеления сертификат, получен след тест за антитела. До дни ще бъде потвърдено и решението на Европейската комисия сертификатът за ваксинирани с 3 дози да важи 270 дни.

Математик: Болните деца с COVID-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен

„На този етап не отпада, остава валидно. Трябва да приведем срока на валидност на европейските сертификати, след като Европейската комисия оказва такива срокове, ние трябва да се съобразим”, заяви Сербезова. 

Математиците обаче поставят под съмнение какъв е истинският процент на ваксинираните. „Изглежда, че са не повече от 70-80% от реалните сертификати, защото процентът болни, които влизат в болници, е нереално висок, ако сравняваме с други държави спрямо същата възраст”, коментира математикът Лъчезар Томов.

Една от разликите спрямо отминалите вълни е детската заболеваемост. Сега основно учениците се разболяват много повече. „Основният голям скок е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд спрямо миналата есен”, каза Томов.

Кунчев: След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира

Прогнозата е петата вълна да приключи до края на февруари. „В рамките на януари-февруари каквото ще се случи, ще се случи. Очаквам бързо нормализиране в края на месец февруари”, коментира доц. Ангел Кунчев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА