„Когато се създава задължение, би трябвало да следва санкция за неговото неизпълнение. Такава в случая не съществува”, каза още той

Първи пленарен ден с новите правила за работа на депутатите. Всеки народен представител ще влиза в сградата на парламента само срещу зелен сертификат. Хората, които не са преболедували или нямат ваксина ще могат да се тестват във фургони, които са разположени до сградата, но за своя сметка.

Първи пленарен ден с новите правила за достъп до сградата на НС

„Народните представители ще влязат днес в Народното събрание по начина, по който намерят за добре за себе си. Въпросното решение няма как да бъде наложено, защото само по себе си то не съдържа ограничителен режим за допуск до НС – т.е. мерки, които да предотвратят влизането на народни представители без зелени сертификати”, заяви експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Когато се създава задължение, би трябвало да следва санкция за неговото неизпълнение. Такава в случая не съществува. Това решение е процедурно решение ад хок – т.е. то не е част нито от правилника на НС, нито от Конституцията. Така че народните представители, които не притежават зелен сертификат, днес ще си влязат на работа и нито служителите на НСО ще могат да ги спрат, нито квесторите”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.