Правосъдният министър подготвя искане за освобождаването на Иван Гешев

Управляващата коалиция застана зад премиера Кирил Петков и видя реакция на страх от страна на Прокуратурата. В кулоарите на парламента темата отведе и до исканата оставка на Иван Гешев.

„Това е една форма на PR акция и реакция на страх и след като сме изразили публично от Народното събрание и сме изчели, че нямаме доверие в действията на Прокуратурата”, заяви Андрей Гюров от ПП.

„От страна на Прокуратурата се демонстрира институционален натиск”, посочи  Станислав Балабанов от ИТН.

„Г- н Гешев явно се е самозабравил. Проявява определена слабост в момента”, категоричен е Ивайло Мирчев от ДБ.

Петков: Нося списък с 19 имена, но Прокуратурата сама трябваше да си напише домашното

БСП отказаха коментар, а своя прочит направи опозицията в парламента.”За мен би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи.... Може да сме му опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага”, заяви Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

„Аз не разбрах кой кого ще разпитва. Единият си беше подготвил въпроси - другият си беше подготвил въпроси. Леко съм объркан в държава, в която си има цар, сигурно царят разпитва? Нямам идея. Най вероятно царят има правомощия в някои държави - обърнете се към цар Киро”, посочи Хамид Хамид, ДПС.

„Бих посъветвал Кирил Петков да бъде малко по-смел. Когато говори по тези въпроси да не чете. Ако кажеш, че Гешев е корумпиран - иди докажи го и му го кажи в очите освен всичко друго”, подчерта Костадин Костадинов, „Възраждане”.

Бориславова: Има атаки срещу действия на правителството - знак, че сме на прав път

Разпитът на премиера повлече крак и към друга тема - тази с оставката на главния прокурор. И дали това може да се случи с решение на ВСС или конституционни промени.

„Да, трудно е, особено конституционните промени ще бъдат изключително трудни ... и много държим на този диалог с всички партии в парламента”, заяви Ивайло Мирчев от ДБ.

„За тях очевидно е по-важно г-н Христо Иванов да вее байряка, а дали ще има конституционна реформа най-вероятно не ги интересува, защото те нямат и предложения”, посочи Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Радев за разпита на премиера: Институционално изнудване, миналото търси реванш

„Те се опитват да шиканират процедурата като създават тромава комисия, която изисква 2/3 мнозинство, което те нямат и накрая ще кажат „искахме многоз ама нямаме желание”, подчерта Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Дните на този главен прокурор са преброени според нас”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От „Демократична България” обясниха, че правосъдният министър Надежда Йорданова подготвя искане за освобождаването на Иван Гешев и то ще бъде внесено във Висшия съдебен съвет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.