Ще бъдат раздадени три специални отличия

Номинациите за наградите "Икар" бяха обявени от Съюза на артистите в България. Председателят на съюза Христо Мутафчиев обяви трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство - за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър и за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов.

Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство - на Кирякос Аргиропулос.

Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха театроведът доц. д-р Румяна Николова, режисьорът Василена Радева и актьорът Боян Арсов. Представител на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, беше актьорът Румен Угрински.

Обявиха номинациите за наградите „Оскар”

На събитието присъстваше и заместник-министърът на културата Весела Кондакова, която каза: "Всички знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!".

Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" в Столичната община, определи Софийския театрален салон като "едно от стратегическите събития в нашия културен календар" - заради насочеността към младата публика. "Глаголите чета, обичам и харесвам трудно имат повелителна форма. Не можеш да принудиш децата да обичат театъра и да четат книги. Трябва да запалиш интереса им. Софийският театрален салон за мен е една от най-важните програми, защото тя успява да го постигне, за което съм благодарна. Пожелавам повече популярност на това събитие, повече зрители, повече нова публика и успех на всички номинирани", каза още тя.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ до 27 март.

Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

НОМИНАЦИИТЕ

За дебют номинираните са актьорът Георги А. Богданов и режисьорът Димитър Илиев - за "Shopping And Fucking" от Марк Рейвънхил ("Ялта арт рум"), Елица Йовчева - за режисурата на "Жената е рибя кост" по Йордан Йовков ("Сити марк") и Жаклин Даскалова за Миранда в "Бурята" от Уилям Шекспир, реж. Робърт Уилсън, Народен театър.

За водеща мъжка роля номинираните са Александър Митрев за "Бартълби" от Хърман Мелвил, реж. Марий Росен, център за неформално образование и културна дейност "Алос", Владимир Карамазов за Кандидатът в "Опашката" от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, Камен Донев за Сирано дьо Бержерак в "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан, реж. Стоян Радев, театър "Българска армия".

За водеща женска роля номинираните са Ива Тодорова за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, реж. Стоян Радев, "Театър 199", Койна Русева за Воланд в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев", Маргита Гошева за Катерина в "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив.

Раздадоха престижните награди БРИТ (СНИМКИ)

За постижение в кукленото изкуство номинираните са Веселка Кунчева и Мариета Големехова за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в "Прегаряне" по идея на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора; Мила Коларова и Румен Гаванозов за актьорски екип в "Малката нула", сценарий и режисура Мила Коларова и Румен Гаванозов, Столичен куклен театър и фондация "Горе на дървото"; дебют за актьорски екип и режисура в "Лукчо" по Джани Родари, Бранислав Нушич, Валери Петров, Ръдиард Киплинг, реж. Ваня Борисова, театър "Ателие 313".

За куклен спектакъл номинираните са "Бомбето" по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова, Държавен куклен театър - Пловдив, "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол и "Малката самовила", драматизация Славчо Маленов, реж. Албена Георгиева, Общински куклен театър - Благоевград.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март.

Целия списък с номинирани вижте ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.