Русия възнамерява да продължи непрекъснатите доставки на газ на световните пазари, подчерта руският президент

Енергийният преход в света не трябва да бъде съпровождан от санкционни или други ограничения, заяви руският президент Владимир Путин в приветствието си по случай откриването на поредната среща на върха на Форума на държавите – износителки на газ. Текстът на обръщението е публикувано на официалната страница на Кремъл.

„Модернизацията на енергетиката изисква балансиран подход, внимателно отчитане на националните особености. Основната задача е осигуряване на общ достъп до евтини, устойчиви и съвременни енергийни източници“, посочва Путин.

"Убедени сме, че е в интерес на световната общност да се гарантира, че енергийният преход няма да се превърне в средство за насърчаване на политическите и икономическите интереси на определени участници и, още повече, няма да бъде съпътстван от санкции или други ограничения", се подчертава в приветствието.

Русия възнамерява да продължи непрекъснатите доставки на газ на световните пазари, включително на втечнен природен газ,. Както отбеляза руският лидер, разширяването на използването на природния газ като едно от най-екологичните горива става много актуално във времето на енергийна модернизация.

"Русия от своя страна възнамерява да продължи непрекъснатите доставки на тази суровина на световните пазари, включително втечнен природен газ, да подобрява съответната инфраструктура и да увеличава инвестициите в газовия сектор", увери Путин.

Той отбеляза, че Москва придава сериозно значение на на укрепването на партньорствата в рамките на Форума на държавите износителки на газ, на координирането на усилията за насърчаване на законните интереси на износителите на газ на световните енергийни пазари, на разработването на оптимални решения, които да гарантират устойчивото, надеждно и ефективно функциониране на газовата промишленост, като същевременно се постигат целите в областта на климата.

Форумът на държавите износителки на газ е междуправителствена организация, която обединява световните износители на газ. В момента в нея членуват 11 държави: Алжир, Боливия, Венесуела, Египет, Иран, Катар, Либия, Нигерия, Тринидад и Тобаго, Русия, Екваториална Гвинея. Всички те контролират около 70% от световните газови запаси, 51% от световния износ на втечнен природен газ и 52% от доставките на газ по тръбопроводи. Русия разполага с най-големите запаси от това гориво в света (около 25%). Следват я Иран (около 17%) и Катар (около 12%).

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС