Външният ни министър отменя пътуването си до Киев

Външно министерство има план за евакуация на българите от Украйна. Това увериха от МВнР.

Рано сутринта министър Теодора Генчовска е обсъдила с посланика ни в Украйна възможностите за това. 102 души са заявили желание за евакуация. В посолството в Киев записват актуалната информация за тях, за броя членове на семействата им. Оттам умоляват гражданите да останат по домовете си, за да могат да се свързват с тях. Очаква се да започне сухопътна евакуация. 

Президентът Румен Радев каза, че 4000 души са поискали да бъдат евакуирани. От МВнР обаче уточниха, че голяма част от тях не са българи, а IT специалисти, които са потърсили убежище в нашата страна.

Външният министър Теодора Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната.

Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някой райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа.

МВнР е в непрекъсната координация с дипломатическите мисии на нашите партньори и съюзници.

„Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров.

„Към 7:25 информацията е, че не се нуждаем от вариант за пълна евакуация. Ситуацията е динамична, външният министър е събрала щаба в МВнР и се анализира ситуацията. Тя ще докладва на държавния глава”, каза Митко Димитров.

„Създаден е оперативен щаб в самото посолство. Действа се по всички възможни варианти”, каза Димитров.  Ако се налага, ще има подслонени и в самото посолство, каза още той.

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани,  могат да осъществят връзка и с дирекция ,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; Embassy.Kiev@mfa.bg

Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg

 

Взривове разтърсват редица украински градове (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.