Очаква се президентът на САЩ да пътува следващата седмица

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да пътува до Брюксел следващата седмица, за да се срещне с лидерите на НАТО и да обсъди войната на Русия в Украйна, заявиха в понеделник запознати със ситуацията американски и чуждестранни източници, предаде БГНЕС.

Планът, който все още се доуточнява, предвижда Байдън да се срещне с други лидери от aлианса на НАТО в Брюксел на 23 март, заявиха трима от източниците.

Те предупредиха, че плановете може да се променят предвид бързо развиващата се ситуация в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Катимерини": Александруполис ще е отправна точка за разгръщането на военни и оборудване на НАТО в България и Румъния

Срещата се провежда в момент, когато руските сили продължават да засилват атаките си срещу Украйна.

Един от източниците заяви, че Байдън може да пътува и до Полша, където опасенията се увеличиха след руската атака срещу голяма украинска база на няколко километра от границата, при която загинаха 35 души.

Членовете на НАТО се притесняват да не бъдат въвлечени във военен конфликт с ядрената сила Русия. Байдън неведнъж е заявявал, че САЩ няма да изпращат сили в Украйна, но ще защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО.

Посолството на САЩ: Русия разполага с активна програма за биологични оръжия

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ са тясно ангажирани с партньорите си от НАТО и европейските си съюзници, но че не е взето окончателно решение за президентско пътуване.

Откакто на 24 февруари започна инвазията на Русия в Украйна - най-голямото нападение срещу европейска държава от Втората световна война насам, САЩ и техните съюзници координираха широки санкции срещу Москва и президента Владимир Путин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: