Той призова да се повлияе на Киев да стане „по-сговорчив и конструктивен”

Кремъл не е доволен от динамиката на руско-украинските преговори, заяви президентският говорител Дмитрий Песков, съобщава РИА Новости. 

„Степента на напредък в преговорите вероятно не е това, което бихме искали, нито това, което динамиката на ситуацията изисква от украинската страна. Русия демонстрира много по-голямо желание да работи бързо и смислено”, заяви говорителят на Кремъл.

Песков призова всички, които могат да повлияят на украинската страна, да използват тази възможност, за да „направят Киев по-сговорчив, по-конструктивен”.

Относно възможността за лична среща между Путин и Зеленски, говорителят на Кремъл заяви, че преди това „е необходимо да се проведат и съгласуват резултатите от преговорите”. Той обясни, че засега няма споразумения.

От Кремъл заявиха, че Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху руския петрол, което ще нанесе удар по енергийния баланс на континента, но няма да повлияе на САЩ, предаде Ройтерс. Някои външни министри от ЕС настояват за налагане на ембарго върху руския петрол като част от засилването на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че въпросът за ембаргото върху петрола е сложна тема. "Подобно ембарго би се отразило много сериозно на световния петролен пазар, ще се отрази много зле на енергийния баланс на Европейския континент", заяви той. "Нищо няма да се промени за американците и те ще се чувстват много по-добре от европейците (в случай на петролно ембарго). Това би било тежко за европейците - такова решение би засегнало всички", добави Песков.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов