Санкциите към страната не включват вносните лекарства, но съществуват безпокойства, че фармацевтични компании могат да останат без суровини

Руският здравен регулатор изрази днес загриженост относно препродажбата онлайн на фармацевтични лекарства. Някои от тях бяха разпродадени заради появилия се страх от недостиг и повишаване на цените заради западните санкции.

Въпреки че международните санкции не включват вносните лекарства, в медиите се появиха предупреждения, че руските фармацевтични компании могат да останат без необходимите суровини и компоненти.

В изявление от днес държавният здравен регулатор Росздравнадзор заяви, че отбелязва случаи на лица, които активно препродават лекарства чрез социалните мрежи и пазари.

Той предупреди, че в такива случаи купувачът не може да бъде сигурен в качеството на закупения продукт, което може да доведе до непредсказуеми трагични последици.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването на Русия съобщи, че има недостиг на някои лекарства, като свърза това с паническото купуване и призова хората да се въздържат от закупуване на допълнителни количества.

Регулаторният орган не споменава за недостига и не дава подробности за мерките, които ще бъдат предприети за ограничаване на препродажбата на лекарства, която според него е в нарушение на закона. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС