Разпоредил съм пълна проверка да видим пет години назад какви инвеститори са имали, заяви премиерът

„Това, което ние подписахме, е просто писмо за намерение за инвестиции в България. Няма никакъв задължителен ефект по никакъв начин. Когато подписахме това писмо за намерение, ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент”. Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента. Петков отговори на въпрос на Десислава Трифонова от ГЕРБ за подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с Gеmcorp.

"В този момент те нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка да видим пет години назад какви инвеститори са имали", каза още Петков, цитиран от БГНЕС. Той увери, че няма да се подпише договор, ако има най-малките съмнения.

Министър-председателят отговори на въпрос дали Асен Василев е получавал пари от офшорна сметка - средства от лице, свързано с Gеmcorp.

"Отговорът на този въпрос е много лесен - не", каза още Кирил Петков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обвини премиера Кирил Петков, че е марионетка на бизнесмена Иво Прокопиев. В отговор, министър-председателят заяви:

„Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на тази институция, когато такива въпроси се задават. Тук е въпросът да се информираме за политиката на правителството. Въпросът е да мислим за стратегии за България или да използваме обидни думи към българските институции. Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим”.

Това изказване предизвика бурни реакции у народните представители като депутат от ГЕРБ поиска извинение от премиера. Председателят на НС обясни, че Кирил Петков е искал да каже, че въпросите не са по същество, за което беше обвинен, че защитава премиера.

„Вие трябва да решите председател на Народното събрание ли сте, или адвокат на Кирил Петков. Ние държим на вашето извинение”, каза от парламентарната трибуна Маноил Манев от ПП на ГЕРБ.

Проектът на решение за решаване на проблема с Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) пак отпадна от дневния ред на Народното събрание. Точката беше приета в дневния ред в сряда като първа за четвъртък, но бе отложена за днес. "Продължаваме промяната" обаче предложиха точката за АПИ да отпадне от дневния ред. Предложението направи Константин Бачийски.

"Ще го гледаме, когато всичко се изясни по него", каза Бачийски.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" заяви, че два дни стават за смях. "Емоционалното състояние на г-н Бачийски е хубаво нещо, но преди малко министър-председателят каза, че това е необходимо. То не е незаконно", каза още Йорданов. Той направи обратно предложение депутатите да спрат да стават за смях. След гласуването Тошко Йорданов каза, че е хубаво да се отбележи, че спечелилата най-много гласове политическа сила бламира собствения си председател", каза още Тошко Йорданов, а парламентарната група на ИТН напусна пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.