Окончателното решение кога и как парите ще тръгнат към фирмите ще е на депутатите в пленарната зала

Казусът с парите за пътните ремонти събра извънредно депутатите в Бюджетната комисия още рано сутринта в четвъртък. Темата вече предизвика сътресение в управляващата коалиция и протести на строителни фирми в цялата страна. Заседанието обаче продължи само 6 минути, а въпросът остана нерешен. 

“Бих искал да оттегля текста, който вчера изчетох като предложение за изменение и допълнение с оглед на това, че правна комисия вчера са приели изключително идентичен текст”, каза Венко Сабрутев от ПП. 

След среща с премиера: Пътните строители остават в протестна готовност

“Не приехме нито едно от предложенията - нито предложението по вносител, нито това за контрол, който трябва да се упражни в парламента”, отговори Любомир Каримански от ИТН. 

Според текстовете в решението е заложено парите около 1 милиард и 200 милиона да идват от бюджета на регионалното министерство. Но такива не достигат обясни Гроздан Караджов. И обясни от къде трябва да дойдат средствата.

“Още днес аз ще поставя този въпрос и залата трябва да поиска това нещо да бъде подсигурено финансово при актуализации, иначе това решение на НС ще остане едно празно решение, което не е подплатено с пари”, обясни Караджов.

А от “Има такъв народ” смениха тактиката.

Очаква се НС да даде зелена светлина на парите за пътища

“Бламира се министър от управляващата коалиция ! Има министър на финансите има МС, нека те да разполагат с тези средства и да плащат там, където намерят за добре, за да се изключват спекулациите, че някой играе корупционни схеми”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

И докато чака гласуването в зала, премиерът свика бранша на извънредна среща в Министерския съвет. 

“Получихме отговори, които на този етап изглеждат задоволителни, но все още са на фаза обещания”, каза Стефан Чайков от Браншова камара “Пътища”. 

Окончателното решение кога и как парите ще тръгнат към фирмите ще е на депутатите в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.