Американският президент Джо Байдън обяви нова програма за временно приемане на бежанци от Украйна

Боевете в Източна Украйна продължават. Риусия обяви, че ще прекрати военните си действия, когато НАТО спре да използва украинската територия, за да я заплашва. Москва подчерта, че обсаденият Мариупол е напълно превзет. Сраженията по почти 450-километровия фронт продължават, но до момента Русия не е отбелязала някакъв значим военен успех. Военните на Москва са успели да превземат квартали на няколко градове в Източна Украйна, както и пристанищния Мариупол. В четвъртък руският президент Владимир Путин нареди на армията да спре опита за превземане на стоманодобивния завод „Азовстал” в Мариупол, в който са се барикадирали 36-та украинска дивизия и части на батальона Азов. Вместо това той поиска огромният комплекс да бъде блокиран, така че да не може и пиле да прехвръкне. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е докладвал, че Мариупол е вече изцяло под контрола на руските части.

„Уважаеми Владимир Владимирович, Въоръжените сили на Руската федерация и Народната Милиция на Донецката народна република освободиха Мариупол”, заяви Шойгу.

Веднага след новината за превземането на Мариuпол, Путин нареди на руските военни да спрат щурма на завода "Азовстал", в който са се барикадирали украински войници, заедно с жени и деца. „Смятам, че предложението за щурм в индустриалната зона е ненужно. В този случай е важно да помислим за запазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да се катерите по тези катакомби и да пълзите под земята. Блокирайте тази индустриална зона, за да не може муха да мине през нея”, посочи руският президент Путин.

Решението на Путин да прекрати операцията в "Азовстал" е по-скоро пропаганден ход, отколкото такъв с военно или хуманитарно значение, твърдят западни анализатори. Причината е, че след превземането на Мариупол от руските военни, заводът няма никакво  значение за хода на военните действия.

„Ситуацията на изток и юг остава изключително тежка. Окупаторите се опитват с новата си масирана атака да грабнат поне някаква победа, поне нещо, с което да нахранят своите пропагандни говорители. Моите сърдечни благодарности към всеки наш защитник”, категоричен е украинския президент Зеленски.

Броят на изведените от Мариупол се оказа многократно по-малък от очакваното. Киев се надяваше да евакуира с 90 автобуса около 6 хиляди от общо 100-те хиляди цивилни. Днес обаче, едва 800 души са напуснали града.

„Имаме нужда от почивка след обстрела, след целия този кошмар. Крием се в мазета от 30 дни”, споделя Тамара, жител на Мариупол.

Междувременно американският президент Джо Байдън обяви нова програма за временно приемане на бежанци от Украйна. Програмата е наречена "Единни за Украйна" и съгласно нея, украинци, които имат американски спонсор, могат да останат 2 години, но без да получат гражданство. Байдън обяви, че отпуска и 800 милиона долара военна помощ за Украйна, която включва тежко артилерийско оръжие, амуниции и тактически дронове.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.