На някои хора генетично е заложено да са по-щастливи

"Изкуството да бъдем нещастни значи да забравим кои сме ние и какво искаме. Пътят към нещастието е да се питаме защо не сме добри, колкото други хора в нещо. Разбирането, че на всеки му се полага да е щастлив или е длъжен, е рецепта за нещастие". Това заяви психологът Никола Йорданов в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

По думите му в сегашната ситуация в държавата е нормално да сме тревожни и напрегнати. "Би било странно да смятаме, че всичко е прекрасно. Негативните емоции са първата стъпка към здравата човешка психика. Трябва да разберем откъде идват те. Молитвата е полезна, защото показва, че си безсилен. Тя влияе благоприятно върху психиката", обясни още Йорданов.

Според него на някои хора генетично им е заложено да са по-щастливи. "Ако имате няколко човека, с които да си говорите във всеки един момент, ще сте добре психически. Най-големият риск от психични заболявания се крие в това да се чувстваш самотен. Щастливи са хората, които правят това, в което са смислени и вдъхновени", отбеляза още психологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова