Вашингтон предлагаше 5 млн. долара за информация за залавянето му

Колумбия екстрадира в САЩ най-издирвания бос на наркокартел Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел, съобщи снощи в Twitter президентът Иван Дуке, предаде ДПА. "Днес законността, върховенството на закона, публичната власт и правосъдието тържествуват", написа Дуке в социалната мрежа и заяви, че Отониел може да бъде сравняван единствено с известния наркобарон Пабло Ескобар.

Според Дуке Отониел е бил арестуван в джунглата в района Ураба в северозападна Колумбия в края на октомври и отведен в столицата Богота. Оттогава е държан под стража. 

Колумбийското правителство беше обявило награда от 3 милиарда песо (около 800 хиляди долара) за информация за местонахождението на Отониел, а САЩ предложиха 5 милиона долара на този, който окаже помощ за откриването му.

Освен в трафик на наркотици 50-годишният Отониел е обвинен в убийство, изнудване, отвличане, заговор и набиране на непълнолетни за нуждите на неговата престъпна организация. Обвинен е в трафик на наркотици от Южния окръг на Ню Йорк и е включен в списъка на най-издирваните лица на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА).

Във видеоклип Дуке заяви, че след като изтърпи присъдите по тези престъпления, наркобосът ще се върне в Колумбия, за да плати за престъпленията, които е извършил там.

Наркокартелът на Отониел, наречен Кланът на залива, който набира членове предимно от бивши десни паравоенни формирования, се смята за една от най-мощните наркоорганизации в Колумбия, отговорна за контрабандата на тонове кокаин в Централна и Северна Америка, посочва ДПА.

Занимава се и с незаконен добив на полезни изкопаеми и рекет и се смята, че е отговорен за многобройни убийства и изселвания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА