Районът е местообитание на над 100 вида редки птици

Гражданска акция за спасяване на защитени видове в местността "Боянско блато” продължава. Въпреки забраната на РИОСВ – София за извършване на дейности по засипване и разстилане на земни маси, в района се появи багер и ограда. „Боянското блато” е местообитание на над 100 вида защитени птици.

„Това е местност. Това не е блато по смисъла на биологията, Участъкът представлява терен за жилищно строителство, съгласно устройствения план”. Това заяви в ефира на „Здравей, България”, Иван Дончев, един от съсобствениците на имота, в който се извършват дейности по засипване на земни маси.

По думите му в района той лично не е виждал защитени видове. „Няма заповед за премахването на оградата около имота. Има заповед за спиране на изграждането й.  Дейностите по изграждането на оградата около имота са спрени надлежно в момента, в който е връчена заповедта”, посочи Дончев.

„Тази зона по смисъла на закона не е защитена зона и защитена територия”, заяви Мария Иванова от РИОСВ-София. Тя подчерта, че строежът е спрян, защото не са проведени процедури по смисъла на екологичното законодателство.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.