Очаквайте подробности!

"Кохезионната политика е ключов инструмент, подкрепящ икономиката на България, за да догони останалите страни-членки на ЕС". Това заяви еврокомисарят Елиза Ферейра на брифинг след срещата си с премиера Кирил Петков. 

Еврокомисарят подчерта, че бъдещите инвестиции ще помогнат за просперитета на българската икономика, за да може да има конвергенция между България и останалите страни-членки на ЕС. "С кохезионното финансиране България има уникална възможност да ускори догонването на Европа. Българите ще се радват на едно по-зелено и по-цифровизирано бъдеще", каза Ферейра.

Петков на среща с комисаря по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра

Тя заяви, че вижда напредък в развитието на България от присъединяването на страната в ЕС. По думите й за последните 14 години, страната е получила 15 млрд. евро, чрез кохезионната политика, която тя нарече “ключов инструмент” за стабилизирането на българската икономика. 

“В тези несигурни времена Европа действа солидарно и кохезионната политика е основният лост за оказване на спешна помощ на държавите-членки”, поясни Ферейра. 

Петков проведе среща с президента на ЕИБ Вернер Хойер

Еврокомисарят каза още, че споразумението, за 11 млрд. евро за периода 2021-2027г., за партньорство и бъдещи инвестиции чрез фонда е финализирано. 

“Ще се концентрираме върху три основни приоритета- цифровизация, “зеления преход”, изграждането на административен капацитет и гарантиране на разумно финансово управление”, каза Ферейра и заяви: “Сега е време за конкретни действия”.

От своя страна премиерът Кирил Петков заяви, че фондът е в размер на 22 млрд лева. Той е готов и ще бъде подписан в следващите дни, като не посочи точна дата. 

На срещата е бил обсъден и Фонд за справедлив преход, на стойност 2.6млрд лв, които също трябва да бъдат разписани и подготвени до края на годината, за да бъдат усвоени от България. 

“За да може България да ги вземе трябва да имаме едно стабилно правителство, което има ясна стратегия и работи с европейската комисия”, заяви премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: