Целта му е да запази приемствеността между поколенията, като същевременно с това подкрепя учениците в първите им кариерни стъпки

Бивши и настоящи ученици и учители на ГПЧЕ „Ромен Ролан" в Стара Загора учредиха Алумни клуб. Това се случи на официална церемония в двора на гимназията.

Събитието започна с дискусионна част, в която се включиха директорът на училището Теодора Николова, омбудсманът на града Надежда Чакърова, политологът Първан Симеонов и инициаторът Данаил Маринов. 

Снимка: Марияна Митева

„Гимназията означава много за всички ни. Сигурна съм, че този Алумни клуб ще има огромен успех. Когато човек прави нещо с толкова много любов, то непременно ще пребъде. Учениците имат нужда да знаят, че има на кого да разчитат“, заяви Николова.

„Това е една много енергична общност. Най-хубавото на тъкъв тип неща е, че те са мрежа. Практиката ме научи, че бъдещето е на мрежите, а не на монолитните или на йерархичните структури. Нещо повече, тя е изключително полезна понякога точно там, където най-малко я очакваш. Това е най-ценното. Пазете тази неформална мрежа, тя ще се отплаща, когато най-малко я очакваме“, каза Симеонов.

Снимка: Марияна Митева

Инициативите на Алумни клуба са свързани с кариерно ориентиране и срещи с опитни професионалисти от различни браншове, подкрепа за завършили ученици при намиране на стаж и първи стъпки в кариерата, финансова и нематериална подкрепа за дейностите и базата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, кампании за събиране на средства за участие на учениците в международни конкурси, участие и организиране на благотворителни инициативи, кампании и екокаузи, както и обучения и програми за развитие на ключови умения и менторство от алумни членове.

Снимка: Марияна Митева

Сред основните поставени цели са помощ при изграждане на професионални умения като допълнение към академичните постижения на учениците, подкрепа в първите кариерни стъпки на наскоро завършилите ученици, приемственост между поколенията, подкрепа на млади таланти, изграждане на лидери, създаване на професионална мрежа и други.

Снимка: Марияна Митева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева