Коментар направи и правосъдният министър Надежда Йорданова

Европейската комисия представи третия годишен Доклад за върховенството на закона. Документът обхваща всички държави членки на ЕС, включително България. Отчетеното в него коментира премиерът в оставка Кирил Петков. 

Докладът на ЕК: Брюксел иска от България присъди за корупция за висшестоящи

Според министър-председателя докладът показва положителната оценка на ЕК за свършеното от кабинета за последните седем месеца, но и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение продължаване на борбата с корупцията.

„В продължение на твърде много години хората в България трябваше да гледат как корупцията задушава икономическото развитие на страната. Всеки ден изпитваме на собствен гръб как корупцията застрашава живота със зле изградена инфраструктура и неглижирани проверки за безопасност”, подчертава Петков.

„Когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват отделни личности, а не обществото. Корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да определят собствената си съдба”, добавя министър-председателят.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова публикува в официалния си Facebook профил преглед на представения днес годишен доклад.

Йорданова посочва, че в отрицателен аспект Докладът посочва нарастващите опасения във връзка с функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите ѝ ЕК подчертава, че необходимостта от вземане на мерки във връзка с неговия състав става все по-важна. В доклада са констатирани и проблемите, свързани с политическото влияние върху Инспектората към Висшия съдебен съвет и неговото функциониране в условия на изтекъл мандат, допълва министърът.

Тя акцентира, че създаването на механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор е обект на законопроект, който до дни ще бъде представен от Министерството на правосъдието.

„Законопроектът за реформа на КПКОНПИ е вече в Народното събрание, внесен от народни представители, а разработването на измененията касаещи конфискацията е в етап на финализиране в Министерството на правосъдието“, коментира Йорданова.

​„Докладът отчита законодателната реформа за закриване на специализираното правосъдие, като се отчитат в положителен аспект предвидените механизми за преназначаване на съответните магистрати. Европейската комисия изрично отбелязва премахването възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, поради съществуващите рискове, включително от корупция“, посочва още министърът на правосъдието.

Тя допълва, че и двата законопроекта - за промени в Закона за съдебната власт и Закона за българското гражданство бяха разработени от Министерството на правосъдието в рамките на този мандат и приети от 47-ото Народно събрание. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов