Вижте съмненията и взаимните обвинения между ПП, ИТН и служебния кабинет

Продължава напрежението между бивши и настоящи управляващи заради газовата криза. „Продължаваме промяната” се усъмниха, че може да се стигне до спиране  на стратегически за страната проекти. От кабинета на Гълъб Донев отричат обвиненията.

ПП са категорични: преди предаването на властта  са подсигурили нужните количества газ. Асен Василев припомни: „Знаете, че получаваме пълния обем на газа от Азербайджан. Битовото потребление и всички, които са на регулиран пазар, са напълно подсигурени. За останалите количества работихме по няколко линии – допълнителни тръбни доставки и допълнителни карга”.

Според правосъдния министътр в служебния кабинет Крум Зарков обаче проблемът за осигуряване на достатъчно количество и на поносима цена на газ за зимата не е решен. „Кабинетът работи по този въпрос”, посочи той.

От ПП имат притеснения за действията на служебното правителство. Даниел Лорер допусна: „Те могат да забавят много стратегически инициативи, важни за България. Както работата по европрограмите, така и работата по Плана за възстановяване и устойчивост, така и Интерконекторът в Гърция, така и договарянето на газ от танкери".

Темата за газовата връзка с Гърция излезе на дневен ред в петък,  след като Кирил Петков обяви във Facebook, че процедурата е спряна. От служебния кабинет обясниха, че тя ще продължи след отстраняване на проблем с имената в документацията: „ Става дума за двама души гръцки граждани, които се казват Георгиос, които са на различни позиции и за двамата  в различните документи ги пише ту Георгио, ту Джордж. Това не позволява на Агенцията по вписванията да направи нищо друго, освен да откаже вписването”, обясни Крум Зарков.

„Това според мен е вредно за България като страна. Не говорим само за казуса с имената”, на свой ред коментира Асен Василев. „С газа не трябва да се прави политика. Знаете, че ние и до днес  всеки ден си подаваме искането за дневни количества към „Газпром”. Те не ги изпълняват”,  обяви бившият финансов министър.

От ИТН обаче обвиниха именно него за спиране на доставките от „Газпром”. Тошко Йорданов разказа: „Грубата истина е, че Асен Василев се месеше по брутален начин. Министър Николов предлага в МС да минем на схемата на германците, гърците, италианците – среща твърдия отказ на Асен Василев. И тогава какво прави неговият министър? Започва да купува газ през посредници и газът пристига на 32% по-скъпа цена”.

От ГЕРБ призовават за търг за по-дългосрочни доставки. „Да има достатавки на газ без посредници и който да направи възможно в страната да се осигури газоподаването за по-дълъг период от време, а не да продължаваме седмица за седмица”, каза Деница Сачева.

А енергийният експерт Таско Ерменков  предупреди,  че докато спорът продължава, можем да останем на тъмно. „Едно от нещата, които президентът каза във връзка с наследството, това е положението в енергетиката, което не е никак розово. И когато няма газ, когато хората в блоковете преминат на отопление на радиатори и климатици, това ще доведе първо до недостиг на възможности за разпределение на електроенергията и второ - до срив на системата”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.